Губернаторът на американския щат Северна Дакота Дъг Бъргъм издаде указания за отваряне на щата най-рано от 1 май, съобщава "Ройтерс".

Департаментът по търговия на щата ще работи с бизнес асоциациите за разработване на нови процедури за безопасност и за постепенно и безопасно отваряне на щата, се казва в съобщението, публикувано от пресслужбата на губернатора.

Мерките за безопасност може да включват всекидневно дезинфекциране, задължителни здравни протоколи и ограничено пускане на клиенти във фирмите.

В щата има 365 заразени с коронавирус и деветима починали. 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп продължава да обмисля дали да отмени част от мерките за социална дистанция и частично да отвори икономиката на 1 май.

В САЩ са потвърдени около 640 000 заразени с коронавирус и над 30 000 починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 1,95 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 126 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,6 млн. случая и над 137 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 517 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".