Хората по света средно са прекарали близо три часа дневно пред телевизора си през изминалата 2017 година, съобщава "Франс прес", цитирайки новопубликуван доклад.

От Eurodata TV Worldwide, които са автори на доклада, уточняват, че гледането на телевизия се запазва на високи равнища, въпреки че все повече хора гледат онлайн платформи като "Нетфликс" и "Амазон".

Американците и канадците са най-пристрастени към телевизията, гледайки четири часа и три минути средно дневно. Телевизионните зрители в Европа ги следват, като те са гледали телевизия по 3 часа и 49 минути на ден през 2017 г. Непосредствено след тях се нареждат ТВ зрителите в Русия и Бразилия, показват данните, събрани от 95 страни.

"Продължителността от време, в което хората гледат телевизия, се запазва, въпреки нарастващата достъпност на онлайн съдържание", изтъква вицепрезидентът на Eurodata TV Worldwide, допълвайки: "В Северна Америка и Азия има лек спад, но все още расте в Южна Америка, а в Европа поддържа исторически високи нива."

Азиатците гледат по-малко телевизия в сравнение с който и да е друг голям пазар, прекарвайки 2 часа и 25 минути пред телевизора. В Китай дори стига до 2 часа и 12 минути.

Ала и навиците за гледане също се променят, е установил доклада. Телевизионните услуги, които предоставят възможност за гледане на запис средно "добавиха допълнителни осем процента към аудиториите" в 35-те страни, където те са били измерени.

А по-младите поколения са прекарали повече време на мобилните си телефони, често гледайки телевизионно съдържание по този начин.

В Швеция, която е една от най-развитите дигитално страни в света, младите са гледали приблизително два часа телевизия на ден.