Американците са сред най-стресираните хора на света и това е само началото, показва проучване на Галъп, цитирано от "Ню Йорк Таймс". Миналата година американците съобщават че чувството им на стрес, гняв и безпокойство е в най-високите нива за последното десетилетие.

"Това, което наистина се откроява за САЩ, е увеличаването на негативните преживявания. Това беше изненада за нас, когато видяхме, че цифрите се насочват в тази посока", коментира Джули Рей, управляващ редактор на Галъп.

За годишното проучване, започнало през 2005 г., Галъп пита хората дали са преживели няколко положителни или отрицателни чувства в деня преди интервюто

В САЩ около 55% от възрастните казват, че са изпитват стрес в продължение на "много дни" преди интервюто, в сравнение със само 35% в световен мащаб. Статистически, това поставя страната наравно с Гърция, която води класирането по стрес от 2012 г.

Около 45% от анкетираните американци твърдят, че са се чувствали много "тревожни" предишния ден, в сравнение със средно 39% за света. В същото време делът на американците, които съобщават, че са се чувствали "много" гняв в деня преди да бъдат интервюирани, е същият като средния за света: 22%.

Проучването установява, че тези по под 50 години, печелейки ниски доходи и с мрачен поглед за дейността на президента Тръмп, са с негативен опит сред възрастните в Съединените щати. Но все още няма достатъчно данни, за да се каже със сигурност дали някой от тези фактори стои зад чувствата на стрес, тревога и гняв.

Констатациите не са съвсем мрачни за Съединените щати. Въпреки широко разпространените негативни преживявания, американците като цяло съобщават за по-положителни преживявания средно, отколкото останалата част от света.

В световен мащаб само 49% от интервюираните казват, че са научили или са направили нещо интересно предишния ден. В Съединените щати обаче 64% от възрастните са казали същото.

Двете групи с въпроси, за отрицателните и положителните преживявания, не са свързани. Например, човек може да се чувства стресиран и добре отпочинал през по-голямата част от даден ден. "Ако мислите за това как сте се чувствали вчера, то не е било по един и същи начин цял ден", обяснява Рей.

Отрицателните преживявания се оценяват и чрез въпроси за физическа болка, тревога, тъга, стрес и гняв. Положителните преживявания са измерени чрез запитване дали хората се чувстват добре отпочинали, уважавани, усмихнат или се смеещи се, дали са научили или правили нещо интересно и чувстват ли удоволствие.

В световен мащаб негативните преживявания са също толкова широко разпространени миналата година, колкото през 2017 г., което е най-мрачаната година за човечеството за повече от десетилетие, според Галъп. Докато в световен мащаб стресът намалява, гневът се увеличава.

Тревогата и тъгата достигнат нови висоти, а чувството на физическа болка е непроменено. За първи път Чад оглавява списъка като страна с най-високо усещане за негативни преживявания в света. "Общата оценка на страната поне отчасти отразява насилието, разселването и колапса на основните услуги в части от Чад, които засягат хиляди семейства", се казва в доклада на Галъп.

Допълнителни страни, които са водещи в света с негативен усещане, са други африкански държави, като Нигер и Сиера Леоне, а в Близкия изток, като Ирак и Иран.

Народите в Латинска Америка за пореден път са водещи в списъка на страните, където положителното усещане е най-високо, въпреки факта, че някои от страните, които са начело на списъка, като Ел Салвадор и Хондурас, са с най-високите нива на убийства.