Amnesty International в събота настоява избрания за президент на Иран Ебрахим Раиси да бъде разследван за ролята му в това, което Вашингтон и правозащитни организации наричат извънсъдебни екзекуции на хиляди политически затворници през 1988 г., съобщава "Ройтерс". 

Иран никога не е признавал масовите екзекуции, а срещу Раиси никога не са отправяни публични обвинения за неговата роля. Някои духовници твърдят, че процесите са били честни, възхвалявайки "елиминирането" на въоръжената опозиция в ранните години на ислямската революция от 1979 г.

Иран избра новия си президент - консервативния съдия Раиси

Иран избра новия си президент - консервативния съдия Раиси

Той е под санкции на САЩ и е свързан с минали екзекуции на политически затворници

"Обстоятелствата около съдбата на жертвите и местонахождението на телата им и до днес са систематично прикривани от иранските власти, което се равнява на продължаващи престъпления срещу човечеството", се казва в изявление на генералния секретар на организацията Агнес Каламард.

Amnesty International и преди са призовавали за разследване на Раиси, който спечели президентските избори в петък.

"Продължаваме да призоваваме Ебрахим Раиси да бъде разследван за участието му в минали и продължаващи престъпления съгласно международното право, включително от държави, които упражняват универсална юрисдикция", каза тя, посочвайки документирания през 2018 г. доклад за ролята на Раиси.

Каламард заяви, че консервативният ръководител на съдебната система също трябва да бъде разследван и за спираловидно репресиране през последните години срещу правата на човека.

В Иран аятолахът си назначи наследник

В Иран аятолахът си назначи наследник

Мартин Табаков припомня думите на бившия президент на страната Рафсанджани - "Свободата е важно нещо. Когато хората избират каквото те пожелаят, е добре за тях и за нас" - нещо изключително простичко, но в същото време ставащо все по-сложно, когато става дума за Иран