В нова книга губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обвинява Доналд Тръмп за смъртта на хиляди хора от коронавирус в космополитния град в началото на пандемията. Според него "федерална небрежност" е довела до най-големия провал от "Пърл Харбър", пише "Гардиън".

Губернаторът също описва многократните си телевизионни интервюта, за да накара обсебения от телевизията президент да чуе отчаяните му призиви за помощ.

Не се кандидатирам срещу вас, казал той пред Тръмп по време на телефонен разговор на 17 март на фона на слухове, че може да се кандидатира за президент на САЩ.

Не се кандидатирам за нищо. Грижа ме е само за хората в Ню Йорк да преминат през тази криза, подчертал губернаторът.

Според данни на Университет "Джонс Хопкинс" в Ню Йорк са потвърдени 467 000 заразени от 7,5 милиона случая в САЩ и 25 500 починали от 210 000 в страната.

Следващата седмица Куомо ще публикува книгата "Американската криза: Лидерски уроци от пандемията Covid-19". Мемоарите разкриват подробности, ден по ден, как се е разразила кризата. Британският вестник се е сдобил с копие.

Малка е вероятността Тръмп да прочете книгата, докато се възстановява от коронавируса в Белия дом. Но ако го направи, или ако види, че Куомо я обсъжда, той най-вероятно ще го нападне в "Туитър".

Куомо обрисува президента и федералното правителство като незаинтересовани и загрижени само за политически изгоди, предимно за отварянето на американската икономика.

Губернаторът прави сравнение с "Пърл Харбър", изненадващата атака на японците по американския флот на Хавайските острови на 7 декември 1941 г., с глава от книгата, отнасяща се за 16 март 2020 г. - три дни преди Тръмп да каже на известния журналист Боб Удуърд, че умишлено е подценил пандемията.

Проблемът в Ню Йорк беше причинен от федерална небрежност. Ню Йорк беше под обсадата на Covid. Мисля, че това е най-големият провал от Пърл Харбър, пише губернаторът.

При нападението над "Пърл Харбър" загиват 2403 души. 2977 души умират при атаките на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк, Вашингтон и Пенсилвания. До средата на април 2020 г. в Ню Йорк коронавирусът отнема живота на 9000 души.