Обезпечаването на сигурността на руските туристи е един от важните аргументи за привличане на повече летовници в България, заяви пред БНР генералният консул на Русия във Варна Сергей Лукянчук по време на българско-руски форум за развитието на туризма между двете държави.

През тази година Русия заема четвърто място по брой на туристите сред генериращите чуждестранни пазари, като за деветте месеца на годината те са били близо 400 000.

Руските туристи заемат 10-процентен дял в туристопотока, посочи министърът на туризма Николина Ангелкова. Данните обаче показват 27% спад в сравнение с деветте месеца на миналата година, а прогнозите за зимния сезон сочат, че той няма да бъде лек, но според руските туроператори, България остава най-достъпното направление за ски ваканция сред европейските курорти, посочи още министърът на туризма.

Фактът, че в момента се провежда тази кръгла маса, показва, че има желание и от двете страни туристопотокът да се развива и да се увеличава, защото всички тези мерки, които се предлагат от руските туроператори показват, че те имат желание да се развива туристопотока между двете страни в положителна посока, допълни Ангелкова.

Ако България е заинтересована да има руски туристи, може да се обсъди възможността да се издават визи на туристите през лятото безплатно или да може те да бъдат получавани директно на летището, както това, например, се случва в Турция, посочи Сергей Лукенчук, генералният консул на Русия във Варна.

Сред важните въпроси, поставени от руските туроператори, са необходимостта от развитие на транспортните връзки между двете държави, както и на крайбрежната инфраструктура у нас и изграждането на къмпинги, а също така и подобряването на храната за децата в детските лагери и предлагането на допълнителни услуги с пакетна цена.

Гарантирането на безопасността на туристите стои на първо място, подчерта Лукенчук и допълни:

През следващия сезон се очаква да бъде повишена сигурността на летищата и на транспорта като цяло. Това е един от важните аргументи, за да се привлекат туристите за почивка в България.