Джонатан Ван-Там, заместник-главен медицински ръководител на Англия, обясни, че викането и пеенето могат да разпространят вируса, попитан дали има научни доказателства, че затварянето на барове, заведенията и спортни зали ще забави вируса, съобщава БиБиСи.

Затворените пространства, претъпканите помещения и близките контакти водят до увеличаване на предаването на заразата. Нивото на шума оказва влияние, като "виковете и пеенето разпространяват частици с вируса на по-голямо разстояние".

Запитан колко близо е  до необходимостта да отменя неспешни операции - както направи по време на първата вълна на коронавирус в страната, дитекторът NHS проф. Стивън Поуис коментира, че "ключът към това" е контролирането на инфекцията в общността.

Според последните данни правителствените научни и медицински съветници, три болници на Найтингейл в северната част на Англия са помолени да се приготвят да приемат пациенти през следващите няколко седмици.  

Тези болници бяха създадени в Обединеното кралство в началото на първата вълна на пандемията през пролетта, за да бъдат използвани в случай на претоварване на NH. Болниците в Манчестър, Съндърланд и Харогейт са помолени да се "мобилизират"

"Пожелателно мислене" е, че възрастните хора по някакъв начин могат да бъдат "оградени" от риска срещу вируса, добави проф. Поуис. Вече има рязко покачване на броя постъпващи в болница над 65 и особено над 85-годишните.

Сега повече хора са в болница с Covid-19, отколкото преди въвеждането на първите ограничения през март.

Медицинският директор на Фондацията на Университета в Манчестър, д-р Джейн Едълстън, призова хората да приемат вируса "изключително сериозно". Тя обясни, че близо 40% от случаите на Covid в Англия са в северозападна Англия.

Джонатан Ван-Там коментира, че проблемът не е само за Севера, "почти всички области на Обединеното кралство сега наблюдават нарастване на процента на заразяване."

Джонсън обявява тристепенна система за нови блокади

Джонсън обявява тристепенна система за нови блокади

След скока на случаите на COVID