Английската банка намали прогнозата си за икономическия растеж на Великобритания през следващите две години, информира Би Би Си.

Банката предупреди, че при сценарий Брекзит без сделка икономиката ще бъде засегната и ще доведе до още по-голямо обезценяване на лирата.

Финансовата институция остави основната лихва непроменена на ниво 0.75% на фона на по-слабия световен икономически растеж и продължаващата търговска война между САЩ и Китай.

Английската банка обяви, че икономиката на Обединеното кралство ще се разшири с 1.3% тази година, като прогнозата през май беше за 1.5% растеж. Банката също ревизира прогнозата си за растежа и за 2020 г. до 1.3 на сто от предишната прогноза 1.6 на сто.

Прогнозите се основават на презумпцията, че Великобритания напуска ЕС със сделка, което означава, че икономиката на Обединеното кралство може още повече да се забави в случай Брекзит без сделка.

Гуверньорът на Английската банка Марк Карни предупреди, че шансовете за Брекзит без сделка се увеличават "значително". По думите му отговорът на централната банка няма да бъде автоматичен.

Банката очаква инвестициите през второто и третото тримесечие да спаднат. Очакванията са инфлацията да падне през следващите месеци с 0.5 процентни пункта под целта от 2 на сто заради ниските енергийни сметки.

Вчера Федералният резерв на САЩ за първи път намали основната лихва от 2008 г.