Турция не е нареждала на пилота да свали руския самолет Су-24 през ноември, по-скоро пилотът е действал по свое усмотрение, въпреки че руският боен самолет е напускал турското въздушно пространство.

Това заяви съюзник на турския президент Реджеп Ердоган пред руски медии.

Инцидентът доведе до охлаждане на отношенията за повече от половин година, но през последните седмици Москва и Анкара започнаха постепенно разведряване на контактите, след като Ердоган официално се извини за инцидента. Дори за началото на август, според Кремъл, е запланувана среща между държавния глава на Русия Владимир Путин и турския му колега Ердоган.

Заместник-председателят на управляващата Партия на справедливостта и развитието Ясин Актай заяви, че правителството не е нареждало да се стреля по самолета.

„Решението за свалянето на самолета е взето във въздуха. Такова решение е взето от пилот и той се придържа към правилата. Въпреки че той е можел да избегне свалянето на самолета, който наруши въздушното пространство за кратък период и да го остави да напусне”, добави той.

Свалянето на руския самолет, който ясно е напускал турското въздушно пространство, повдига въпроси”, според него.

Турция си промени позицията във връзка със сваления самолет през последните дни, след като месеци наред ревностно защитаваше взетото решение да се стреля по самолета.