Турският министър по въпросите на ЕС Омер Челик определи гласуването в Европейския парламент за замразяване на преговорите за еврочленство с Анкара като "най-несправедливата резолюция в историята", съобщава "Франс прес".

Припомняме, миналата седмица Европейският парламент при резолюция за блокиране на преговорите за еврочленство заради чистката в Турция след неуспешния опит за преврат на 15 юли.

ЕП подкрепи замразяване на преговорите с Турция за еврочленство
Обновена

ЕП подкрепи замразяване на преговорите с Турция за еврочленство

Само 37 депутати отхвърлиха резолюцията

Той призова за солидарност по време на визита в Брюксел.

"Турция е голяма страна, великолепна държава и народът на тази държава живее в плурализъм. Той се изправя за демокрация", каза Челик пред европейски и турски журналисти.

"Приетата от Европейския парламент резолюция срещу такова общество е най-несправедливата резолюция в историята. Днес е време за солидарност", изтъкна министърът.

Резолюцията на ЕП за Турция е „недемократична” и няма стойност, обяви Анкара
Обновена

Резолюцията на ЕП за Турция е „недемократична” и няма стойност, обяви Анкара

Челик определи искането като "невалидно"

Преди да започне разговори с вицепрезидента на Европейската комисия Франс Тимерманс и други представители Челик поднови обвиненията, че ЕС не е показал симпатия към демократична държава, която беше разтърсена от неуспешен опит за преврат на 15 юли.

"Молим Ви, опитайте се да бъдете съпричастни с нас", призова той.

Турция официално подаде документи за членство в ЕС през 1987 година, но преговорите започнаха чак през 2005 година, въпреки че Анкара има аспирации да бъде част от съюза още от 60-те години на XX век.

"Ако имаше обективност, справедливи преговори (...) то няма причина Турция да не е пълноправен член днес", смята Челик.