Турция не се дистанцира от НАТО със закупуването на зенитно-ракетен комплекс С-400 от Русия. Това увери турският военен министър Хулуси Акар, цитиран от "Ройтерс".

Той добави, че Анкара не трябва да бъде изваждана от проекта за производство на изтребители Ф-35.

Ердоган отсече: Проектът F-35 е обречен на провал без Турция

Ердоган отсече: Проектът F-35 е обречен на провал без Турция

Според Ердоган отношението към Анкара по проекта било несправедливо

Турция и САЩ не могат да постигнат съгласие относно решението на Анкара да закупи руската система, която според Вашингтон е несъвместима със системите на НАТО и може да постави под заплаха изтребителите Ф-35. Турция купува Ф-35 и е партньор в производството му.

В интервю за телевизия NTV Акар отбеляза, че изключването на Турция от проекта Ф-35 ще доведе до "много сериозно" бреме върху другите партньори в проекта.

Няма клауза, в която да гласи, че ще бъдете изключени от това партньорство, ако закупите С-400, каза той и добави, че това не трябва да се случва.

По думите му Турция се опитва да обясни на САЩ и другите партньори, че С-400 няма да представлява заплаха за самолетите и поясни, че Анкара е предприела мерки за предотвратяването й.

Акар каза още, че Турция все още оценява последното предложение на САЩ за продажба на системи "Пейтриът", което според него е много по-положително от предишни оферти на американците.

Военният министър коментира и Сирия. Според него САЩ показват някаква гъвкавост в подхода си за планираната зона за безопасност в Североизточна Сирия по границата с Турция.