Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви по време на панаир на военната индустрия, че многонационалният проект за развитието на американския изтребител F-35 Lightning II ще се провали, без Турция да участва в него, съобщават руските медии.

Според Ердоган отношението към Анкара по проекта било несправедливо и че онези, които се опитват да изключат Турция от проекта, не са го обмислили и добави, че Анкара бързо предприемала стъпки за разработване на собствени системи за противовъздушна отбрана.

Турция очаква не само да купи F-35, но и да е партньор в производството

Турция очаква не само да купи F-35, но и да е партньор в производството

Закупуване на руска отбранителна система не трябва да води до санкции на САЩ

Отношенията между Турция и САЩ се обтегнаха, откакто Анкара даде да се разбере, че ще продължи със закупуването на руски противоракетни системи С-400. Този ход накара САЩ да прекратят доставката на части за изтребители F-35 на Турция.

Вашингтон нееднократно е изразявал опасения, че ако Турция придобие и С-400, и F-35, това ще застраши военното оборудване на САЩ или НАТО, тъй като се предполага, че ще предостави на руските експерти ключова чувствителна информация, свързана с технологията на бойния самолет.

Турция заплаши САЩ да намери алтернатива на изтребителите F-35

Турция заплаши САЩ да намери алтернатива на изтребителите F-35

Ако откажат да ги доставят

От своя страна Анкара поддържа позицията, че системите С-400 не са свързани по никакъв начин със сигурността на НАТО, САЩ или F-35. Въпреки обяснението на Анкара по въпроса, Вашингтон реши да спре доставките на части за F-35 за Турция.

Русия и Турция подписаха споразумение на стойност 2,5 млрд. долара през декември 2017 г., като Анкара трябва да придобие общо четири батареи С-400. Първата доставка е насрочена за юли 2019 г. според турските власти.

САЩ спряха доставките за Турция на оборудване за F-35

САЩ спряха доставките за Турция на оборудване за F-35

Заради намерението за разполагане на С-400…