Българските полярници се подготвят да посрещнат светлите християнски празници Бъдни вечер и Коледа със своите гости - учени от Колумбия, Кипър и Монголия.

Празниците ще бъдат почетени според стародавните български традиции, съобщи директорът на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

Шеф-готвачът Уляна Яркова е подготвила за трапезата на Бъдни вечер само постни ястия като сарми с втасало на Антарктида кисело зеле, боб, ошав, зелник, картофена салата сухи чушки, пълнени с боб. Традиционната питка с паричка ще бъде замесена с ледникова вода.

Специално за празничната вечеря антарктиците пазят няколко бутилки българско вино.

"Утре на Коледа ще запалим свещичка в православния ни параклис "Св. Йоан Рилски" пред уникалните икони рисувани тук в Антарктида от художничката Ганка Павлова. На празничния обяд ще хапнем вкусна капама по бански, а при хубаво време още следобед ще продължим научните изследвания." - споделят полярниците.

Проф. Пимпирев и 10 български полярници пристигнаха на Антарктида

Проф. Пимпирев и 10 български полярници пристигнаха на Антарктида

Ще се присъединят към останалите на Българската база "Св. Климент Охридски"

След повече от месец работа вчера с испанския кораб "Сармиенто де Гамбоа" отплаваха към Ушуая биолозите доц. Любомир Кендеров и д-р Ралица Зидарова, които се надяват да открият нови видове, неизвестни досега за науката.

"В ледените води на Южния океан с малката ни надувна лодка започнаха изследванията на колумбийската ни колежка на китове, косатки и тюлени, както и на д-р Росица Янева - на замръзналата почва, мъхове и лишеи." - разказват учените.

Климатологът проф. Георги Рачев и геоморфологът доц. Александър Сарафов са установили, че изминалата зима е била много топла, като минималната температура не е паднала под минус 19 градуса.

Днес, на връх Бъдни вечер, от летище София в 19:05 часа, заминават още трима участника в 27-та Национална антарктическа експедиция.

Това са д-р Деница Апостолова, която ще работи по биоложки проект изследващ неамтодите в почвената покривка в околностите на Българската полярна станция "Св. Кл. Охридски на о-в Ливингстън, геолога д-р Стефан Велев, който продължава изследванията си върху полезните изкопаеми на острова и логистика Петър Сапунджиев.