Каталунски сепаратисти опънаха голям банер срещу крал Фелипе VI на сграда до площад на Барселона, където се проведе церемония във връзка с една година от терористичните нападения в Каталуния, информира АФП.

"Испанският крал не е добре дошъл в Каталуния", пише на банера, на който е портретът на монарха.

Снимка 373640

Източник: ЕПА

Кралят и премиерът Педро Санчес се присъединиха към семействата на жертвите на церемония на Площад Каталуния до основния булевард "Рамбла", където джихаст уби 14 души с бял бус на 17 август 2017 г. По време на бягството си 22-годишният нападател от Мароко уби млад мъж преди да му открадне колата.

Основната сепаратистка гражданска организация в Каталуния използва "Туитър", за да изрази подкрепата си за активистите, които използваха този лозунг и през цялата нощ защитаваха свободата на словото.

Снимка 373636

Източник: ЕПА

Членове на семействата на загиналите при атаките в Барселона и в курорта Камбрилс, където жена беше убита и няколко души бяха ранени часове след нападението в Барселона, призоваха за "примирие" в политическия конфликт между Мадрид и Каталуния.

Каталунските сепаратисти се присмяха на краля, тъй като отхвърлят монархията и се надяват Каталуния да стане независима държава, когато той се присъедини към масов протест срещу тероризма в Барселона малко след атаките.

Нападението в Барселона - дело на Ислямска държава
на живо

Нападението в Барселона - дело на Ислямска държава

Атаката е терористичен акт. Ван се вряза в хора в центъра на Барселона

Снимка 373635

Източник: ЕПА

Муса Укабир - основен заподозрян за нападението в Барселона
Обновена

Муса Укабир - основен заподозрян за нападението в Барселона

18-годишният брат на първия издирван

Сепаратистките организации в Каталуния организират отделни церемонии в памет на жертвите днес, за да избегнат появата си до краля.