Стоейки на палубата на американски разрушител във военноморска база в сряда, вицепрезидентът на САЩ Камала Харис директно предизвика Китай, като го обвини в "смущаващо поведение" и "провокации" около Тайван, пише "Асошиейтед прес".

Харис каза, че в отговор Съединените щати ще "задълбочат нашите неофициални връзки" със спорния остров, който Китай разглежда като част от своята територия.

Ескалиращото напрежение около Тайван повиши потенциала за конфликт в и без това нестабилното кътче на земното кълбо. Но същността на плановете на САЩ за възпиране - или, ако е необходимо, противопоставяне - на Китай зависи от съюзи, които са под напрежение. Южна Корея и Япония, които Харис описа като "основната опора" и "крайъгълният камък" на американската стратегия в Азия, остават в противоречие една с друга, разделени от наследството на Втората световна война въпреки подновените усилия за помирение.

Япония колонизира Корейския полуостров години преди началото на конфликта, изпращайки много хора на принудителен труд, а жени в сексуално робство. Десетилетия по-късно напрежението продължава да излиза от учебниците по история и в дебати относно търговията, технологиите и споделянето на разузнавателна информация.

Въпреки че Япония и Южна Корея предприемат стъпки за възстановяване на отношенията си, напредъкът остава несигурен. Лидерите и в двете страни са изправени пред политически предизвикателства у дома, които биха могли да затруднят постигането на компромиси в чужбина, а споровете са дълбоко вкоренени във въпросите за националната чест и отговорността за някои от най-големите жестокости в Азия.

Южна Корея смята, че има право на допълнителна компенсация от Япония и по-пълно признаване на вината. Японските лидери се противопоставиха, като казаха, че подобни въпроси вече са решени.

Съединените щати подтикват и двете страни към компромис, докато се опитват да пренасочат своите съюзи, за да противодействат на нарастващата сила на Китай.

Харис, чието четиридневно пътуване до региона бе основано на държавното погребение на бившия японски премиер Шиндзо Абе, каза пред репортери, че гледа на американската външна политика в региона "в контекста на тристранни отношения" със САЩ, Япония и Южна Корея, които работят заедно.

Високопоставен служител на администрацията, говорейки при условие за анонимност, за да обсъди частни разговори, каза, че Харис е насърчила южнокорейските и японските лидери да напреднат в преговорите си по време на срещите си с тях.

САЩ искат "да видят двама от нашите най-близки съюзници в света да работят още по-добре един с друг" и "ние сме доволни да видим, че и двете страни изглеждат решени да се справят с тези проблеми с истинска енергия", каза служителят.

Южна Корея очаква ядрен опит на КНДР между 16 октомври и 7 ноември

Южна Корея очаква ядрен опит на КНДР между 16 октомври и 7 ноември

Датата вероятно ще бъде определена от събитията в Китай и САЩ

Официалният представител обаче каза, че САЩ имат ограничена роля. "Не е наша работа да посредничим, да преговаряме или да посредничим как трябва да изглежда тази връзка", каза служителят.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол и японският премиер Фумио Кишида се срещнаха миналата седмица в ООН, първата среща между лидерите на двете страни от три години.

След това в сряда южнокорейският премиер Хан Дак Су се срещна с Кишида след погребението на Абе и описа страните им като "близки съседи и партньори за сътрудничество, които споделят ценностите на демокрацията и принципите на пазарната икономика".

Кристи Говела, заместник-директор на програмата за Азия в Германския фонд Маршал на Съединените щати, каза, че САЩ ще се затруднят да постигнат целите си, ако Южна Корея и Япония не работят заедно.

"Като цяло трите страни споделят едни и същи опасения, но желанието и капацитетът за действие не винаги са съгласувани между трите", каза тя.

Има все по-голям фокус върху напрежението поради опасенията за Тайван, където китайското и американското дрънкане на оръжия породи страхове от конфликт. Посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси през август възмути Пекин, който отговори с военни учения.

Президентът Джо Байдън наскоро каза, че САЩ ще изпратят войски, ако Китай нападне. Въпреки че Тайван е самоуправляваща се демокрация, Пекин гледа на острова като на част от своята територия и обеща да го обедини с континента.

Харис обвини Китай в "кампания за натиск срещу Тайван" със "серия от дестабилизиращи действия".

"Очакваме продължаващо агресивно поведение от страна на Пекин, който се опитва да подкопае едностранно статуквото", каза тя в сряда.

Говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин отговори на Харис, като каза, че САЩ са нарушили обещанието си да зачитат териториалната цялост на Китай.

"Когато САЩ не могат да изпълнят собствения си ангажимент, в каква позиция могат да говорят за правила и ред? Те само ще се превърнат в саботьор на международните правила", каза Уанг на ежедневен брифинг.

Китай предупреди САЩ, че изпращат погрешни и опасни сигнали на Тайван

Китай предупреди САЩ, че изпращат погрешни и опасни сигнали на Тайван

Вашингтон нямал право да се меси в методите на Пекин за разрешаване на тайванския въпрос

Зак Купър, старши сътрудник, фокусиран върху азиатската отбранителна стратегия в American Enterprise Institute, каза, че "има чувството, че вероятността от сериозна криза с Тайван нараства доста бързо".

Разрив между американските съюзници биха могли да подкопаят всеки отговор на инвазия, каза Фанг-Ю Чен, професор по политически науки в университета Сучоу в Тайпе, Тайван.

"Ако те нямат добри отношения помежду си, тогава ще има проблеми", каза той.

Връзките между Южна Корея и Япония се влошиха по време на ръководството на Абе и бившия южнокорейски премиер Мун Дже-ин.

Правителството на Абе реагира яростно, след като Върховният съд на Южна Корея през 2018 г. потвърди присъди на по-ниски съдилища и нареди на Nippon Steel и Mitsubishi Heavy Industries да компенсират корейски работници.

Тези решения доведоха до допълнително напрежение през 2019 г., когато Япония наложи контрол върху износа на химикали, жизненоважни за полупроводниковата индустрия на Южна Корея. Позовавайки се на влошаването на доверието, Япония също премахна Южна Корея от списъка на страните с преференциален търговски статут.

Правителството на Мун обвини Абе, че въоръжава търговията и понижи търговския статут на Япония като "око за око". Сеул дори заплаши да прекрати споразумението за споделяне на военно разузнаване с Токио, което беше основен символ на тяхното тристранно сътрудничество в областта на сигурността с Вашингтон.

САЩ следи руски и китайски кораби, действащи във формация край Аляска

САЩ следи руски и китайски кораби, действащи във формация край Аляска

Не нарушават международните правила, но САЩ посрещат всеки стратегически конкурент около водите на САЩ

Южна Корея в крайна сметка се отказа и продължи сделката под натиска на администрацията на бившия президент Доналд Тръмп, която дотогава изглеждаше доволна да позволи на съюзниците на САЩ да ескалират враждата си.

Експерти казват, че японският контрол върху износа е имал ограничено въздействие върху полупроводниковата индустрия на Южна Корея, отчасти поради успешните усилия на Южна Корея да разнообрази своите източници на химикали и материали.

Но има опасения, че Япония може да отговори с по-нататъшно икономическо отмъщение, ако южнокорейските съдилища одобрят процес за ликвидация на местни активи на японски компании, които са отказвали съдебни разпореждания да предложат репарации на южнокорейски жертви на принудителен труд.

Това би подкопало надеждите на САЩ за разширяване на производството на компютърни чипове в съюзнически страни, укрепване на деликатните вериги за доставки и противодействие на технологични инвестиции на Китай. Харис се срещна с японски бизнесмени в сряда и каза, че "нито една държава не може да задоволи търсенето на света" и "важно е ние и нашите съюзници да си партнираме и да се координираме".

Япония настоява, че всички проблеми с обезщетенията по време на войната са уредени съгласно договор от 1965 г., нормализиращ отношенията между двете нации, който включва стотици милиони долари икономическа помощ и заеми от Токио до Сеул.

Юн, президентът на Южна Корея, който встъпи в длъжност през май, изрази надежда за намиране на начин за разрешаване на проблема с компенсациите, без да "предизвиква сблъсък".

Но не е ясно какъв вид компромис биха могли да постигнат страните, тъй като южнокорейските ищци отхвърлят идеята да получат обезщетение от южнокорейското правителство вместо от японски компании.

Кишида също така казва, че и двете страни трябва да подобрят връзките си поради влошаващата се среда за сигурност в региона, въпреки че японски официални лица настояват, че Сеул трябва да бъде този, който трябва да направи първата стъпка и да предложи планове, приемливи за Япония.

Даниел Снайдер, преподавател по източноазиатски изследвания в Станфордския университет, написа наскоро, че Япония и Южна Корея се сближават от заплахи, включително Северна Корея.

Той обаче каза, че и двете страни ще трябва да направят компромиси за сътрудничеството си - и съюзите си със САЩ - за да разгърнат пълния си потенциал.

"Истинското тристранно сътрудничество, дори със стратегическите императиви, зависи от разрешаването на дълбоките спорове относно военновременната история и справедливостта", пише той.

Има ли шанс Западът срещу руско-китайската мечка-дракон?

Има ли шанс Западът срещу руско-китайската мечка-дракон?

Преразглеждането на международния ред, което вече е в ход, поставя въпроса ще бъде ли изпълнен социалният договор на демокрациите и няма ли да се наложи западният свят да преформулира концепцията си за демокрация