Въздействието на руската инвазия в Украйна доминираше в Световен икономически форум тази година, но бе нужно на Джордж Сорос да изрази какво мислят много от тези, които пътуваха до швейцарските Алпи, пише Лари Елиът за "Гардиън".

Давос нямаше да бъде Давос без широкия поглед на 91-годишния филантроп, но конфликтът в Източна Европа предизвика най-апокалиптичното му предупреждение досега. "Нашествието може да е началото на третата световна война и нашата цивилизация може да не я преживее", каза той.

Други изразяваха подобни мрачни мисли - някои публично, други насаме. Толкова много, че на моменти имаше усещането, че срещата се е състояла не през май 2022 г., а през август 1939 г., времена, когато светът е стоял на ръба на пропастта.

Историкът Адам Туз каза: "Войната доминира над всичко. Рискът от ядрена ескалация ... Това не изглежда като студена война. Трудно е да си представим момент по време на Студената война, когато САЩ открито обявяват политиката си да елиминират способността на Русия да предприеме независими военни действия".

Подобни настроения бяха изразени от високопоставен политик, който посочи, че глобална пандемия бе немислима в началото на 2020 г., почти преврат във Вашингтон, подтикнат от Доналд Тръмп, е бил немислим през януари 2021 г., а войната между Русия и Украйна е била немислима в началото на 2022 г. "Защо да мислим, че немислимото е приключило с началото на войната?"

Сорос вещае Трета световна война и край на цивилизацията

Сорос вещае Трета световна война и край на цивилизацията

Единственият начин за запазване на човечеството - възможно най-бърза победа над Путин

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, каза, че военното натрупване на Запада в Източна Европа е предназначено да възпира Владимир Путин, а не да го провокира, но дори Русия да устои на изкушението да натисне ядрения бутон, тя има други начини да ескалира конфликта.

Солидарността с Украйна бе пълна. В предишни години един от "най-горещите билети" в Давос бе покана за шампанско и хайвер в  "руската къща" на крайбрежната улица. Тази година руснаци не бяха поканени и помещенията се превърнаха в "Руския дом за военни престъпления", където Украйна показа доказателства за зверства, извършени от началото на инвазията.

Но солидарността с Украйна си има цена, както стана ясно от много от сесиите. Бе прието, че войната ще се отрази зле на глобалната икономика, като единственият спор е колко зле точно. Оценките варират от лека доза стагфлация до прогнозата на Сорос за депресия.

Нямаше смисъл в Давос западът да облекчава санкциите си срещу Русия, но страховете за здравето на световната икономика отразяваха факта, че Путин разполага с икономически оръжия - енергия и храна - и вече показа готовност да използва и двете.

Кремъл прекъсна доставките на газ за Полша, България и Финландия, а Европейският съюз очаква да бъде засегнат от общо ембарго тази зима, като се приеме, че няма ранен край на войната. Малцина в Давос вярват, че мирът ще възтържествува до следващата среща на Световния икономически форум през януари 2023 г. "Ние можем да се справим," каза един европейски политик, "но няма да е лесно".

По-високите цени на газа и петрола от началото на войната преди три месеца допринесоха за инфлационния натиск в много страни, което накара централните банки да повишат лихвените проценти.

Но за тези, които посещават Давос - а те бяха по-малко от обикновено - храната, а не енергията е по-непосредствената заплаха. Урсула фон дер Лайен, президент на Европейската комисия, каза, че Путин използва храната като оръжие, завзема зърното на Украйна и блокира черноморските пристанища.

Украйна доминира Световния икономически форум в Давос

Украйна доминира Световния икономически форум в Давос

След двегодишно прекъсване, отново Швейцария ще бъде домакин

Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, каза: "Цената на храната върви нагоре, нагоре, нагоре, нагоре. Можем да намалим употребата на бензин, когато растежът се забави, но трябва да ядем всеки ден."

Ахим Щайнер, администратор на Програмата за развитие на ООН (ПРООН), каза, че развиващите се страни са изправени пред тройна заплаха: продоволствена криза, криза с горивата и финансова криза. Шри Ланка бе първата страна, която не изплати дълговете си от началото на войната, но МВФ се опасява, че няма да е последната, която се нуждае от нейната финансова помощ.

Не трябваше да бъде така. След две години, доминирани от глобалната пандемия, това бе първоначалната тема на Давос, където световните лидери очакваха да въздъхнат с облекчение и планираха устойчиво възстановяване. Идеята бе да се използват нови технологии, за да се създаде зелено бъдеще, в което растежът ще бъде в съответствие със справянето с изменението на климата.

В действителност последиците от пандемията се задържат, като блокирането на Китай за борба с разпространението на Covid-19 отслаби глобалното търсене. Междувременно страните, които нямат руски газ, се обръщат към въглищата като заместител.

Както каза един експерт по изменението на климата, страните поеха ангажименти на конференцията Cop26 в Глазгоу да ограничат повишаването на глобалната температура до 1,8C, но тепърва трябваше да превърнат обещанията в действие. Както стоят нещата сега, температурите ще се повишат с 4 градуса.

В дългосрочен план надеждата в Давос бе, че войната и уязвимостта към Русия, ще ускорят прехода от изкопаеми горива към възобновяеми източници на енергия. Перспективата страните да ускорят напредъка си до нетна нула предоставиха рядък лъч светлина в това, което иначе бе пълен мрак.

В Давос Кирил Петков призова за единство по отношение на руския газ
Обновена

В Давос Кирил Петков призова за единство по отношение на руския газ

Пропуски от миналото не позволили да има подобаващ отговор на енергийната криза