След над 2-годишно прекъсване заради Covid пандемията, швейцарският град Давос отново ще бъде домакин на световни елити от бизнеса, правителствата и активистки групи за Световния икономически форум, пише АП.

Войната на Русия в Украйна и притесненията за изменението на климата се очаква да бъдат в дневния ред на мнозина на събитието, което започва в понеделник, докато загрижеността за пандемията спада.

Украинският президент Володимир Зеленски планира да влезе на практика. Най-голямата делегация от висши украински правителствени служители, напуснала страната след началото на войната, ще присъства лично в Давос, съобщиха организаторите.

След нахлуването на Русия в Украйна, домакините на форума не поканиха руски официални лица или бизнес лидери тази година.

"Убеден съм, че това бе правилното решение", каза президентът на форума Борге Бренде по време на пресконференция в сряда. "Ние се надяваме обаче, че Русия ще тръгне по различен път... през следващите години, за да започне да се придържа към Хартата на ООН и своите международни задължения".

Германският канцлер Олаф Шолц, пратеникът на САЩ за климата Джон Кери, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен са сред водещите на събитието.

Бренде коментира, че се очаква да присъстват повече от 2500 участници от бизнеса, гражданското общество, медиите и правителства, включително повече от 50 държавни и правителствени ръководители.

Организаторите на срещата, която обикновено се провежда в Давос всеки януари, се надяват да се оттласнат от пандемия, която многократно е осуетявала надеждата им за провеждане на събитието. Последната среща се състоя през 2020 г., в началото на пандемията, като тогава присъства президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Нарастващата инфлация, нарастващите признаци на изменението на климата и недостигът на храна и петрол, предизвикани от войната в Украйна, все повече превземат международното внимание, докато засега кризата с COVID-19 отслабва по целия свят. Организаторите в Давос представиха суперлативи, за да отразят многото предизвикателства.

"Под темата "Историята в повратната точка" годишната среща на Световния икономически форум в Давос тази година ще бъде най-навременната и последователна годишна среща от създаването на форума преди повече от 50 години", каза основателят на форума Клаус Шваб .

"Първите ни мисли са за войната в Украйна. Агресията на Русия срещу страната ще бъде разглеждана в бъдещите учебници по история като срив на реда след Втората световна война и след Студената война."

Лидерът на форума в Давос предупреди за ширещ се песимизъм и цинизъм по света

Лидерът на форума в Давос предупреди за ширещ се песимизъм и цинизъм по света

Това предупреди световните лидери Клаус Шваб