Подкрепяни от САЩ арабско-кюрдски сили са успели да навлязат в град Манбидж – бастион на ДАЕШ („Ислямска държава”) в Северна Сирия. Това съобщиха от Сирийския център за наблюдение на човешките права, цитиран от „Франс прес”.

Бойци от Сирийските демократични сили (СДС) са успели да влязат в града с въздушна подкрепа от страна на водената от САЩ коалиция, поясни центърът.

СДС влязоха в Манбидж от юг, подкрепяни от въздушни удари на коалицията”, отбелязва директорът на центъра Абдел Рахман.

Той добави, че „ожесточени улични боеве се водят между сградите” и че най-малко двама бойци от силите са загинали, след като е била взривена бомба в жилищна сграда.

Рахман поясни, че силите са успели да разкъсат отбраната на ДАЕШ няколко часа, след като са поели контрол над село в югозападните покрайнини на града.

Представителят допълни, че силите най-вероятно ще напреднат бавно, тъй като терористите са разположили бомби и препятствия, за да спрат настъплението.

СДС среща сериозна съпротива от ДАЕШ от началото на операцията по превземането на града, започнала на 31 май. Терористите държат града от 2014 година. Той е ключов, тъй като свързва Ракка с турската граница.