Лекар и сестра са арестувани в Италия във връзка със 45 смъртни случая. Те са заподозрени, че са убили над 10 души в периода между 2011 и 2014 година. Това съобщават информационните агенции, позовавайки се на информация от документи на прокуратурата.

60-годишният спешен медик и 40-годишната медицинска сестра работили в болницата в Сароно, на около 30 км северозападно от Милано.

Полицията ги е арестувала във вторник във връзка с разследване на 45 съмнителни смъртни случая в и извън болнични помещения.

Първоначалните данни свързват лекаря и сестрата само с 4 от случаите. Сега 5 случая се разглеждат като убийство и 6 за вероятно убийство. 25 все още се разследват. Умисъл е отхвърлена само в 9 от 45 смъртни случая.

Повечето от жертвите са възрастни пациенти на болницата, на които са давани смъртоносни дози морфин и други успокоителни.

Двойката също е заподозряна за убийството на майката и съпруга на медицинската сестра, както и бащата на лекаря. Няма предположения, че двамата са извършвали евтаназия или са били мотивирани от състрадание.

Прокурорите разследват още 14 души, включително управителя на болницата в Сароно заради неизпълнение на задължението да разследва съмнителни смъртни случаи. Местните здравни власти обещаха да създадат анкетна комисия по въпроса.