Австралийските спецчасти за борба с тероризма са задържали заподозрян, който е заплашвал да нападне новогодишното тържество в Сидни, съобщи BBC.

40-годишният заподозрян е бил хванат още с кацането му със самолет от Лондон в четвъртък.

Според властите, заплахите, които са причина да го задържат, са били пуснати в социалните мрежи и са били прихванати от службите.

Повече информация за самоличността на мъжа не се дава, защото е следствена тайна и може да наруши разследването.

Въпреки това от полицията заявиха, че няма информация да е свързан с дадена терористична или екстремистка група.

Криминалисти са претърсили къща и склад в Сидни, свързани със случая и заподозрения. Оттам са прибрали документи и компютърни харддискове, които са доказателствен материал.

Според полицията в момента няма опасност за хората.

Австралия предотврати терористична атака преди Коледа

Австралия предотврати терористична атака преди Коледа

Петима души са били арестувани

Арестът се случва само седмица, след като властите съобщиха, че са предотвратили голяма терористична атака в Мелбърн по Коледа.

Властите поясниха, че заподозреният е получил вече обвинение, но не в тероризъм, а от общо криминално естество. Според разследващите, става дума за "изолиран случай".

Повече от милион ще бъде тълпата, която се очаква да се събере в района на пристанището в Сидни, където ще посрещнат Нова година с тържество и заря.

От полицията заявиха, че призовават хората да са бдителни по време на тържествата, но и ги призовават да запазят добрия си дух и да се забавляват.