Ръководителят на армията на Етиопия обвини ръководителя на Световната здравна организация в лобиране в полза на Народния фронт за освобождение на Тиграй (TPLF), който се бори с федералните войски, съобщава БиБиСи.

Стотици са загинали в конфликта в Тиграй от началото на ноември.

Д-р Тедрос Адханом Гебрейсус е от Тиграй и е бил министър на здравеопазването в предишното етиопско правителство, което се ръководеше от TPLF.

Генерал Берхану Джула заяви на пресконференция, че Тедрос подкрепя TPLF да се снабдят с оръжия.

"Не очакваме той да застане на страната на етиопците и да осъди тези хора. Той направи всичко, за да ги подкрепи, агитира за съседни държави, за да осъди войната", каза генерал Берхану. "Той е работил за тях, за да се сдобият с оръжие."

Междувременно агенцията на ООН за бежанците предупреждава, че се разгръща мащабна хуманитарна криза. Повече от 30 000 души са преминали границата от Етиопия до Судан.

Хиляди цивилни продължават да бягат през границата, защото е станало твърде опасно да останат заяви представителят на Агенцията за бежанците на ООН за Судан Аксел Бисчоп пред БиБиСи.

TPLF доминираше политиката на Етиопия в продължение на десетилетия, преди Абий Ахмед да стане министър-председател през 2018 г. Той прокара реформи, които според някои отстраняват TPLF.

Враждата ескалира през септември, когато Тиграй проведе регионални избори, като се противопостави на националната забрана за избори, наложена заради пандемията на коронавируса. Абий нарече гласуването незаконно.

Боевете избухнаха на 4 ноември, след като централното правителство на Етиопия обвини TPLF в нападение на военна база и кражба на оръжия. TPLF отрече атаката.

Етиопия мобилизира армията и я изпраща в опозиционния регион Тигрей

Етиопия мобилизира армията и я изпраща в опозиционния регион Тигрей

Ситуацията в Етиопия може да има сериозни последици за региона