Етиопия заяви в сряда, че е започнала военни операции в региона Тиграй, след като премиерът обвини местното правителство в нападение над федерални войски, съобщава "Ройтерс".

През септември Тигрей проведе регионални избори в нарушение на федералното правителство, което нарече гласуването "незаконно". Раздорът ескалира през последните дни, като двете страни се обвиняват взаимно в заговор за военен конфликт.

Военните операции в региона са започнали, заяви говорителят на министър-председателя Абий Ахмед, Билен Сеюм пред "Ройтерс", без да дава повече подробности.

По-рано в сряда Народният фронт за освобождение на Тигрей (TPLF) се опита да открадне артилерия и друго оборудване от дислоцираните там федерални сили, се казва в изявление на офиса на Abiy.

"Последната червена линия е пресечена с атаките тази сутрин и следователно федералното правителство е принудено да влезе във военна конфронтация", се казва в изявлението.

На етиопските национални отбранителни сили е наредено да изпълнят "мисията си да спасят страната и региона от спирала на нестабилност", се казва в съобщението.

Местното правителство на Тигрей заяви, че Северното командване на федералните военни, което е разположено в региона, е избягало на тяхна страна. Билене отхвърли твърденията като "невярна информация".

Властите са изключили телефонните и интернет услугите. Дебрецион Гебремихаел, президентът на региона Тигрей, заяви в понеделник, че правителството на Абий планира да атакува региона, за да го накаже за провеждането на септемврийските избори.

Ситуацията в Етиопия може да има сериозни последици за региона, предупреди Аснаке Кефале, доцент по политически науки в Университета в Адис Абеба. "Този ​​конфликт може да дестабилизира по-широкия регион, ако етиопската армия не успее да овладее насилието в цялата страна", каза Аснаке.

Тигрейците управляваха етиопската политика, след като партизански бойци свалиха марксисткия диктатор през 1991 г., но влиянието им отслабна при Абий. Миналата година TPLF напусна управляващата коалиция.

Откакто Абий дойде на власт през 2018 г., много висши служители на Тигрей бяха задържани, уволнени или отстранени, в това, което федералното правителство описва като ограничаване на корупцията, но тигрейците виждат като средство за потушаване на несъгласието.

Населението на Тигрей съставлява 5% от 109-те милиона в Етиопия, но е по-богато и влиятелно от много други, по-големи региони.

Тяхната армия е добре обучена сила, датираща от 80-те години на миналия век, когато ръководеше партизанското движение, довело на власт коалицията на Етиопския народен революционен демократичен фронт, твърдят анализатори.