Въоръжените сили на Иран предупредиха държавния глава Хасан Рохани да не дискутира военната програма на страната, съобщава местна медия, цитирана от Франс прес.

Вчера по време на втория президентски дебат Рохани разкритикува антиизраелските лозунги по балистичните ракети на Ислямската република.

Говорител на армията отговори, че ракетната програма "няма връзка" с ядреното споразумение.

Иранският президент нападна саботьорите на ядрената сделка по време на дебат

Иранският президент нападна саботьорите на ядрената сделка по време на дебат

Безпрецедентно е Иран да има такава важна роля

"Отново подчертаваме и препоръчваме на кандидатите за президент да избягват обсъждането на важни и чувствителни въпроси от областта на въоръжените сили и отбраната на страната и да не дават невярна информация на хората", призова говорителят, цитиран от държавната медия IRIB.

Съществуването на подземни ракетни обекти е важен фактор за сдържане на заклетите врагове на Ислямска република Иран и нацията, добави представителят.

Техеран твърди, че изпитанието на балистични ракети е част от законната програма на Иран за отбрана и не е в нарушение на ядреното споразумение от 2015 г. Но Вашингтон я използва като претекст за нови санкции. Според САЩ ракетите могат да бъдат снабдени с ядрени бойни глави в бъдеще.

Всички шестима кандидати за държавен глава подкрепят ядрената сделка, но Рохани обвини съперниците си, че се опитват да я саботират.