Президентът на Иран Хасан Рохани разкритикува консервативните си опоненти за това, че се опитват да саботират ядреното споразумение със световните сили и обеща повече граждански права по време на втория президентски дебат, съобщава Франс прес.

В рядка критика по адрес на елитната Революционна гвардия Рохани осъди решението да се пишат антиизраелски послания на балистичните ракети преди тестването им.

Втори дебат преди президентските избори в Иран

Втори дебат преди президентските избори в Иран

Прагматичният президент Хасан Рохани беше разкритикуван

"Виждаме как пишат лозунги на ракетите и показват подземни (ракетни) градове, за да подринат ядреното споразумение", атакува той по време на дебата преди президентските избори на 19 май.

"Нацията ни премина през тези проблеми, защото по-голямата част от обществото избра морала и исляма от първия ден", добави той.

Рохани предупреди още, че консервативните му съперници на изборите са свързани с тези, които се опитват да саботират ядреното споразумение и по-голямо сътрудничество със Запада.

"Когато дипломатите ни преговаряха по сделката, какво правихте задкулисно. Някои хора действаха като противници на иранския народ", смята той.

В битката за президентския пост участват Рохани, твърдолинейните Ибрахим Раиси и Мустафа Мирсалим, кметът на Техеран Мохамед Багер Галибаф, умереният Мустафа Хашемитаба и съюзникът на Рохани и вицепрезидент Ешак Джахангири.

Раиси обеща да не прекъсва изпълнението на ядреното споразумение, но атакува слабата позиция на правителството и празните обещания.

"Не трябваме да показваме никаква слабост пред лицето на врага", призова той и добави: "Това споразумение е като чек, който правителството не може да осребри. Господин Рохани обеща след подписването на споразумението, че всички санкции ще бъдат отменени и че животът на хората ще се подобри, но това не се случи".

Рохани се защити, заявявайки, че е позволило масово увеличение продажбата на петрол и е открило пътя на Иран към по-централна позиция в регионалната дипломация.

"Безпрецедентно е Иран да има такава важна роля", продължи той, имайки предвид преговорите с Русия и Турция за Сирия.

По отношение на гражданските права в Ислямската република Рохани каза, че "не са само на хартия, ще се превърнат и в практика".

Кметът на Техеран Мохамед Багер Галибаф често се връща към любимата си тема - атака срещу елита от "четири процента".

"Кой печели от ядреното споразумение? Четирите процента. Кой страда? Народът", изтъкна той.