Израелската армия започна разследване за установяване защо системите за противовъздушна отбрана не са прехванали ракета земя-въздух, изстреляна от Сирия, която е паднала в Южен Израел тази сутрин, пише "Таймс ъв Израел".

Сирийската ракета е експлодирала във въздуха, части от ракетата са паднали в населения с евреи район Ашалим, на 40 километра от ядрения реактор в Димона. Няма пострадали и големи щети.

Израел удари цели в Сирия след ракетен обстрел

Израел удари цели в Сирия след ракетен обстрел

Ракета падна в близост до израелски ядрен обект

Малко след 01:30 часа израелски изтребители бомбардираха цели на сирийската страна на Голан. В отговор сирийската противовъздушна отбрана изстреля ракети, предимно SA-5, по атакуващите израелски самолети.

Израелски радар е засякъл, че най-малко една ракета SA-5, известна като S-200, е била с траектория да падне в пустинята Негев, което предизвикало задействане на сирени в района и от израелската армия са изстреляли ракета за прехващане на сирийската ракета.

Според израелската армия прехващачът не е успял да свали сирийската ракета, която е с 200-килограмова бойна глава. Армията обяви, че е започнала проверка.

Части от ракетата са открити в Ашалим, включително и в плувен басейн.

Израелската армия отказа да съобщи коя система за противовъздушна отбрана е използвана.

В отговор на изстреляната от Сирия ракета израелската армия проведе нови бомбардировки, но този път бяха насочени към системата за противовъздушна отбрана на арабската държава, включително батареята, която изстреля ракетата SA-5 към Южен Израел.

Сирийската държавна медия съобщи за четирима пострадали войници. Разпространява се информация за един загинал войник.