Американските сили са извършили военни престъпления в Афганистан от 2003 до 2004 година с изтезаването на затворници, което очевидно е било целенасочена политика.

Това обяви главният прокурор на Международния наказателен съд Фату Бенсуда, цитирана от "Франс прес".

Разкривайки резултатите от продължително предварително разследване на извършвани жестокости в Афганистан, прокурорът поясни, че ще реши дали да поиска започване на пълно разследване.

Тя подчерта, че талибаните и свързаната с тях групировка "Хакани", афганистанското правителство, американски войници и ЦРУ изглежда са извършвали военни престъпления от 2001 година.

Прокурорът обвини талибаните и съюзниците им за смъртта на около 17 хиляди цивилни граждани от 2007 година до декември 2015 година при "редица нападения" срещу училища, болници и джамии.

Но за първи път Бенсуда разкри, че американските въоръжени сили и ЦРУ в Афганистан може да са свързани с "военни престъпления и мъчения". Те са извършвали престъпленията в секретни затвори.

Има "логична база да се вярва", че по време на разпити на задържани "членове на въоръжените сили на САЩ и ЦРУ са прибягвали до техники, граничещи с извършване на военни престъпления и изтезания", както и жестокости и изнасилвания, добави тя.

Ако прокурорът поиска съдии да разрешат пълно разследване, трибуналът ще бъде замесен в най-сложното и политически спорно разследване до днес.

Но САЩ не са ратифицирали Римския статут на международния съд и най-вероятно Вашингтон няма да сътрудничи при евентуално разследване, което за първи път може да изобличи американски войници във военни престъпления.