Ръководството на армията на Съединените щати за момента не счита за заплаха най-новия ракетен тест на Северна Корея, въпреки че може да минат още няколко дни, преди военните анализатори да направят своите оценки.

"Не мисля, че това е особена провокация или заплаха за нас", каза генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, пред журналисти по време на брифинг в Пентагона във вторник.

"Това не бяха особено големи ракети. Може да са свързани с някои празненства, които се случват в Северна Корея, а не с някакви умишлени провокации срещу нас", каза Мили.

Северна Корея изстреля крилати ракети към Японско море

Северна Корея изстреля крилати ракети към Японско море

Това е първото изпитание на този тип ракети, което КНДР извършва от 3 г. насам

Северна Корея изстреля няколко ракети към Японско море.

По предварителна информация става въпрос за противокорабни крилати ракети с малък обсег. Те са били изстреляни тази сутрин от крайбрежната зона Мунчон в севернокорейската провинция Кангуон.

Това е първото изпитание на крилати ракети, което Северна Корея извършва от три години насам, след като последното такова беше през юни 2017 г.

Ракетите са прелетели близо 150 км, преди да паднат в морето, източно от полуострова. Изпитанието е осъществено в навечерието на рождената дата на основателя на севернокорейската държава - Ким Ир Сен, роден на 15 април 1912 г.

Армията е в готовност и следи ситуацията отблизо в случай на още изстрелвания на ракети, съобщиха от Генералния щаб на южнокорейската армия.

През май 2019 г. Северна Корея възобнови изпитанията на оръжия след 17-месечно прекъсване. От тогава е осъществила голям брой изпитания, сред които две на двигатели за междуконтинентални балистични ракети.