Американските войници, които отказват да получат ваксина срещу Covid-19, ще бъдат незабавно освободени, съобщи американската армия в сряда, заявявайки, че този ход е критичен за поддържане на бойна готовност, съобщава "Гардиън".

Заповедта на армията се отнася за войници от редовната армия, активни армейски резервисти и кадети, освен ако не са одобрени или очакват изключения, се казва в изявление.

Заповедта за освобождаване е най-новата, която остранява неваксинирани военнослужещи на фона на пандемията, след като Пентагонът направи ваксината задължителна за всички военнослужещи през август 2021 г.

По-голямата част от всички военнослужещи на активна служба са получили поне една доза. Приблизително 79 униформени военни от различните служби са починали от новия коронавирус.

"Готовността на армията зависи от войниците, които са готови да се обучават, разгръщат, да се бият и да спечелят войните на нашата страна", каза военният секретар Кристин Уормут. "Неваксинираните войници представляват риск за силите и застрашават готовността."

Други клонове на американската армия, включително американските военновъздушни сили, вече са започнали да освобождават онези, които са избрали да не получават ваксина срещу Covid.

Пентагонът разпореди незабавна Covid ваксинация на въоръжените сили на САЩ

Пентагонът разпореди незабавна Covid ваксинация на въоръжените сили на САЩ

Ваксинацията ще включва целия персонал на действаща военна служба, резерва и националната гвардия