От няколко месеца напрежението със Северна Корея расте и дори може да ескалира по повод обявеното посещение на Доналд Тръмп в Азия.

И в този все по-напрегнат международен контекст има един град, който в случай на нападение, ще остане убежище на мир и спокойствие, защото е извън обхвата на огъня и яростта, обещани от Ким Чен-ун. Това пише френското издание Les Echos, като цитира австралийския сайт ABC News.

Това е морският и СПА курорт Мар дел Плата, разположен на юг от аржентинската столица Буенос Айрес.

Сайтът е стигнал до това заключение, след като е изследвал всеки възможен сценарий за изстрелване на ракета от Пхенян. И буквално е взел под внимание всички севернокорейски твърдения: технически характеристики на оръжията, способност за миниатюризация на ядрени бойни глави, изстрелване на сателити ...

Мар дел Плата е на 19.529 км от Пхенян

В най-лошия сценарий, при който Северна Корея успее да разработи тристепенна ракета ("Хвасон-13"), оръжията, изстреляни от Пхенян, ще имат диапазон на действие от 15 000 км.

В резултат само южноамериканският континент ще бъде далеч извън обхвата на севернокорейската огнева мощ.

И в средата на тази бяла зона се намира морският курорт Мар дел Плата, разположен на 19,529 км. от Пхенян.

Заплахата от "Хвасон" 12 и 13

Разбира се, става дума за най-екстремния сценарий. Онзи, който изключва Пхенян да използва подводница, за да осъществи изстрелване и който предполага, че разработването на тристепенната ракета - "Хвасон-13" е приключило. Това, в което много експерти се съмняват.

Но симулациите, направени от ABC News въз основа на другите видове ракети, разработени от Пхенян, будят безпокойство.

Каква е истинската мощ на Северна Корея?

Дори Пхенян да се хвали, че от лятото може да достигне американската военна база в Гуам с ракетите си с междинен обсег Хвасон-12, които могат да достигнат от 3700 до 6000 км., същите тези ракети могат да имат и други цели. Те биха могли да ударят голяма част от Китай, Русия, Югоизточна Азия, но и западна Индия и Казахстан.

Още eдно ниво по-нагоре и с двустепенната си междуконтинентална балистична ракета "Хвасон-14", тествана два пъти тази година, Пхенян на практика удвоява обхвата на огъня.

Той е на границата от 8 500 до 10 000 километра, което поставя в обсега на действие практически целия европейски континент, с изключение на южната част на Иберийския полуостров.

В Съединените щати подобна ракета може да удари град Лос Анджелис. Но, противно на общоприетото убеждение, Вашингтон и Ню Йорк също биха били потенциални цели. Тъй като според някои експерти ракетите, изстреляни в посока изток, ще се възползват от ускорение, свързано с въртенето на земното кълбо, увеличавайки по този начин обсега им на действие.

Превод Петя Михайлова