Хилари Клинтън ще спечели президентските избори в САЩ, Великобритания няма да напусне ЕС, Башар Асад ще остане на поста президент на Сирия, а германският канцлер Ангела Меркел няма да остане на поста през 2016 г. Това показват прогнозите на „Файненшъл таймс” за 2016 г., представяни от авторитетното издание в края на всяка година.

Според изданието Клинтън ще победи Тед Круз, който ще спечели първичните избори на Републиканската партия.

Припомняме, към момента лидер сред кандидатите на Републиканската партия е магнатът Доналд Тръмп.

Демократите ще си върнат Сената. Но тя ще започне своя мандат в много поляризиран Вашингтон. Няма да има меден месец”, отбелязват авторите на прогнозите.

Вестникът смята, че Великобритания ще остане в ЕС след референдум през 2016 година.

На въпроса Ангела Меркел дали все още ще бъде канцлер на Германия до края на 2016 година, „Файненшъл таймс” отговаря отрицателно.

Въпреки че 2015 година завърши за госпожа Меркел с получаване на овации на конференцията на управляващата Християндемократическа партия, 2016 година най-вероятно ще видим края на нейното дългогодишно управление като канцлер”, поясняват от авторитетния вестник. Като причина се отбелязва обещанието на Меркел да спре потока от мигранти, което може да не бъде изпълнено, а това ще обърне местните правителства срещу нея.

„Файненшъл таймс” прогнозира Асад да остане президент на Сирия през 2016 година.

Изданието смята, че най-малко един член на Г-20 ще поиска помощ от Международния валутен фонд през 2016 година. Като потенциален кандидат се посочва Италия.

Прогнозите сочат, че президентът на Бразилия Дилма Русеф ще запази поста си преди Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Към момента тя има достатъчно подкрепа в Конгреса, за да бъде спряна започнатата от опозицията процедура по импийчмънт.

Белгия е сочена от „Файненшъл таймс” като основният фаворит за спечелването на Европейското първенство по футбол през следващата година. Други спрягани страни са: Германия, Испания и Франция.