Бомбардировките на Великобритания по ДАЕШ („Ислямска държава”) няма да доведат до победа и ще се провалят. Това заяви сирийският президент Башар Асад в интервю за британското издание Sunday Times, цитиран от Ройтерс и „Франс прес”.

Той се подигра на стратегията на премиера Дейвид Камерън в региона.

Бомбардировките на Великобритания в Сирия са „незаконни” и само ще помогнат за разпространяване на „тероризъм”, категоричен е Асад.

Британските депутати одобриха бомбардировки в Сирия в четвъртък. Часове по-късно Кралските ВВС поразиха петролни находища, които според Лондон се използват за финансиране на атаки на Запад.

Асад заяви в интервюто, проведено преди вота в парламента, че стратегията на Камерън ще утежни още повече ситуацията.

„Те ще се провалят отново. Не можете да отрежете част от тумора. Трябва да го извадите. Такава операция е като да отрязваш част от тумора. Това ще доведе до по-бързо разпространяване в тялото”, предупреди сирийският лидер.

Асад прие с присмех оценките на Камерън, че има 70 хиляди умерени бунтовници от сирийската опозиция в Сирия, които са готови за политическо разрешаване на гражданската война и че могат да върнат територии от екстремистите след отслабването им с въздушните удари.

Това е нов епизод от дълга поредица класически фарс на Дейвид Камерън...къде са те? Къде са тези 70 хиляди умерени, за които той говори. Няма 70 хиляди. Няма 7 хиляди”, изтъкна Асад.

Според него „ако терористичните групи спрат да получават подкрепа от регионални и световни сили, ние ще ги победим за месеци”.