Джулиан Аасандж, основателят на "Уикилийкс", който се бори срещу екстрадиране в САЩ от Великобритания, бе предупреден от съдия днес, че ще бъде изведен от съдебната зала и ще бъде съден без лично да присъства, ако продължи да прекъсва заседанията, информира "Ройтерс".

Джулиан Асанж отново в съдебна схватка в Лондон

Джулиан Асанж отново в съдебна схватка в Лондон

Целта е да не бъде екстрадиран в Съединените щати

Американските власти обвиняват 49-годишния в заговор за хакване на правителствени компютри и нарушаване на закон за шпионажа във връзка с публикуването на конфиденциални телеграми от "Уикилийкс" през 2010-2011 г.

Роденият в Австралия крещеше "глупости", след като Джеймс Люис, адвокат, който представлява американското правителство, заяви пред свидетел, че основателят на "Уикилийкс" е изправен пред процедура по екстрадиране заради публикуването на имената на информатори, а не заради публикуването на документите. Съдия Ванеса Барейсър се обърна към Асандж и го предупреди, че не трябва да се обажда, въпреки че ще чуе неща, с които не е съгласен и ще иска да оспори.

Ако прекъснете процедурите и свидетел, който разкрива доказателства, готова съм да продължа без вас във ваше отсъствие, предупреди съдията и добави, че това не е нещо, което иска да направи, "но ви отправям ясно предупреждение".

Асандж за втори път се яви пред съда от понеделник, когато беше възобновен процесът, който започна през февруари, но беше отложен с няколко месеца заради пандемията от коронавирус.