Джулиан Асанж отново влиза в съдебна схватка в Лондон - целта е да избегне екстрадиция в Съединените щати, предаде Ройтерс. Той не желае да бъде екстрадиран, защото в САЩ се очаква да му бъдат повдигнати обвинения във връзка с дейността на сайта му WikiLeaks.

Американските власти обвиняват родения в Австралия 49-годишен Асанж, че е участвал в заговор, целящ хакването на правителствени компютри, както и че е нарушил Закона за шпионажа, като в периода 2010-2011 година е разпространявал поверителна информация през WikiLeaks.

В същото време Асанж има много фенове, които смятат, че той е безстрашен защитник на свободата на словото, който разкрива всякакви злоупотреби с власт в Съединените щати. От друга страна Асанж има и редица критици, които смятат, че публикувайки секретни документи, без каквито и да било редакции и криптирания, той безразсъдно е изложил на опасност живота на информатори на разузнаването, работещи в Ирак, Иран и Афганистан.

Асанж си навлече и доста критики, когато, по време на президентската надпревара в САЩ, през 2016 г., публикува през WikiLeaks документи, откраднати от базата данни на Демократическата партия. Това нанесе тежък удар върху реномето на Хилари Клинтън. Асанж категорично отрече обвиненията на американските следователи, че въпросните документи били достигнали до WikiLeaks през руски хакери.

Асанж става публично известен през 2010 г., когато в WikiLeaks публикува видео с американски военни хеликоптери Apache, които обстрелват Багдад през 2007 година. При атаката загиват десетина души, включително двама журналисти от агенция Ройтерс. По-късно сайтът публикува огромно количество американски военни архиви и дипломатически грами.

Екипът от юристи, защитаващ Асанж в Лондон, твърди, че обвиненията срещу него са политически и застрашават свободата на словото. Адвокатите също така заявяват, че ако Асанж бъде екстрадиран в Съединените щати, има вероятност да извърши самоубийство.

Асанж: Няма доказателства в доклада на САЩ за руски хакерски атаки

Асанж: Няма доказателства в доклада на САЩ за руски хакерски атаки

Докладът е политически мотивиран

Проблемите на Асанж с правосъдието във Великобритания датират от около 2010 г., когато започна да се бори срещу опитите да го екстрадират в Швеция. Там му бяха повдигнати обвинения в изнасилване, които малко по-късно отпаднаха. През юни 2012 г. Асанж потърси убежище в еквадорското посолство, защото бе притиснат от неизбежната екстрадиция. В посолството на Еквадор Асанж прекара затворен цели седем години. Тази година неговата партньорка Стела Морис разкри, че докато е бил в посолството, той е станал баща на две деца.

В един момент обаче отношенията му с еквадорските власти се развалят - те отнемат правото му на убежище и през април 2019 г. Асанж е извлечен от посолството. Тъй като нарушава гаранцията си, излежава кратка присъда в британски затвор, но остава в ареста в очакване какъв ще бъде резултатът от исканата му екстрадиция в Съединените щати. Съдът заседава през февруари. Имаше насрочени съдебни заседания и за месец май, но те бяха отложени, за да се ограничи разпространението на коронавирусната инфекция.

Днес се очаква съдът да изслуша свидетели, призовани от защитата на Асанж. Те ще защитават тезата, че делото срещу него е политическо, че екстрадицията застрашава психическото му здраве, че условията в американските затвори нарушават основните права на човека, гарантирани във Великобритания, и че той и неговите адвокати са били шпионирани, докато се е намирал в посолството на Еквадор. През февруари Асанж присъстваше на изслушванията в съда и днес се очаква също да бъде в съдебната зала.