"Аш Шабаб", свързана с "Ал Кайда" радикална групировка в Африка, атакува американска военна база до столицата на Сомалия Могадишу и взриви кола бомба срещу военен конвой на ЕС, информира "Блумбърг".

"Наясно сме, че екстремисти от "Аш Шабаб" са взривили две коли бомби в американска военна база в района на Баледогле", обяви Абдирахман Али, офицер от армията на Сомалия.

Въоръжени екстремисти също атакуваха базата от различни посоки, добави Али и поясни, че войниците в базата са отблъснали нападателите. Има жертви и от двете страни. Той каза още, че американците използват базата, за да тренират войници от армията на Сомалия.

При отделна атака екстремистите са забили автомобил с експлозиви в конвой на ЕС с италиански военни съветници до военна база за обучение в Могадишу.

Министерството на отбраната на Италия съобщи, цитирано от "Ройтерс", че италиански военен конвой е бил ударен. Ведомството отбеляза, че към момента няма постъпила информация за пострадали.

"Аш Шабаб" се опитва да свали слабото сомалийско правителство и да наложи шариата. Сомалия е в гражданска война от 1991 г.