Централата на АстраЗенека излезе с позиция, в която изяснява "някои некоректни изявления относно количества от ваксината на Оксфорд - АстраЗенека в завода в Анани".

16 милиона дози очакват приключване на процеса за качествен контрол, за да бъдат освободени и доставени в Европа. Близо 10 милиона дози ще бъдат доставени на страните в ЕС през последната седмица на март.

Към настоящия момент няма планиран експорт освен към страните от COVAX.

13 милиона дози от ваксината са в процес на качествен контрол за освобождаване и ще бъдат изпратени към COVAX като част от споразумението за доставка на милиони дози за страните с нисък доход.

Ваксината е произведена извън Европейския съюз и доставена в завода в Анани за пълнене във флакони. "Европейският съюз подкрепя доставките в страни с ниски и средни доходи чрез COVAX."

"Некоректно е ситуацията да се определя като складиране на ваксината. Процесът на производство на ваксини е много комплексен и изисква време. В случая ваксините трябва да преминат качествен контрол след пълнене на флаконите, за да бъдат освободени", коментира АстраЗенека.

Италия откри 29 млн. дози AstraZeneca в склад в град Анaни

Италия откри 29 млн. дози AstraZeneca в склад в град Анaни

Дозите вероятно са от завода на AstraZeneca Halix в Холандия