В средата на седмицата се случи първото нападение на "Ислямска държава" на иранска територия. При терористичните атаки в Техеран в сряда загинаха 17 души и 52 души бяха ранени.

Като "експлозия на невежеството" определи пред News.bg терористичните атаки Хасан Дотаги, временно управляващ на посолството на Ислямска република Иран в София.

Според него нападението срещу невинни хора в основата си е нямало никаква военна стойност, а стремежът на терористите е бил да наложат психологическо въздействие.

"Никой разум не подкрепя тези атаки и през последните 38 години Иран видя и усети тероризма и екстремизма. През последните 4 десетилетия терористите убиха 17 000 високопоставени държавни и армейски служители на Иран.

Атаката в сряда беше срещу символа на демокрацията в Иран (Парламента) и символа на честта, достойнството и гордостта (Мавзолея на Имам Хомейни), припомня Хасан Дотаги и допълва: "Тази атака показа, че тероризмът има проблеми със свободата и демокрацията."

То счита обаче тероризма и екстремизма за резултат на неефективната международна система.
"Те не принадлежат към нито една религия, етнос и географски регион. Един вярващ човек, мюсюлманин, християнин, юдей и.... никога не би учил човек. Затова мисля, че тези две явления не са един религиозен проблем, а един социален и културен проблем за света.

Този инцидент показва, че тероризмът е всеобщ проблем. Никой не трябва да изразява съмнение при осъждането на подобни събития", заявява Хасан Дотаги.

Повече по темата в интервюто на доктор Хасан Дотаги за News.bg.