Общество за монархически Иран" - това е организацията, която пое отговорност за атентата от тази сутрин.

При избухването на бомбата в Техеран загина иранският ядрен физик Масуд Али Мохамади.

Информационната агенция Фарс обяснява, че „Общество за монархически Иран" се поставя за цел да свали ислямския режим в страната, да върне светския характер на управлението и монархията включително.

Според изявлението на външното министерство на Иран обаче отговорността за атентата е на ционистките агенти и на американските наемници, които дайстват в страната. 

Припомняме, взривът в северния район Хайтарие на Техеран е бил задействан дистанционно, а устройството е било монтирано на паркиран но сградата мотоциклет.
Мохамади беше професорв Техеранския университет и според ирански източници е работил в центъра на ядрени изследвания в областта на създаването на оръжия.

Иранският канал Press TV определи Мохамади като „верен на Иранската революция от 1979 г."

Атентатът от тази сутрин показва, че в самия Иран няма единодушие по въпроса за ядрената програма на страната, пише Mig.news. 
Според анализатори в самата страна има сериозна опозиция по въпроса и взривът не е свързан с вътрешно политическите брожения след изборите през 2009 година.

Според коментари от днес вътре в самата държава действат тайни организации, които саботират спорната ядрена програма и вече са се организирали до степен, че са сформирали „ескадрон на смъртта" както в Техеран, така и Дамаск.

Миналата година двама учени, също част от ядрената програма на страната, успяха да избягат в САЩ - единият изчезна по време на поклонническо пътуване в Саудитска Арабия, а другият бе арестуван в Грузия, след което изчезна.

През януари 2007 година един от водещите учени Ардешир Хасанбпур, почина при загадъчни обстоятелства - задушаване с газ. Същото така още няколко странни пътни катастрофи отнеха живота на работещи в секретните ирански проекти.

Иранските власти разглеждат смъртта на Мохамади като усилие на Запада да вербува или да унищожи мозъците, които стоят зад ядрените разработки, а също така и като своеобразно предупреждение.

Като цяло научният елит в Иран се държи в условията на жестока карантина и връзки и пътувания в чужбина са забранени.