Американските авиокомпании отмениха близо 1000 полета в събота (25 декември), вторият пореден ден на масови отмяна, тъй като нарастващите инфекции с COVID-19 предизвика недостиг на пилоти и други членове на екипажа, променяйки плановете за десетки хиляди пътници през коледния уикенд, съобщава "Ройтерс".

Общо 957 полета за Коледа, включително вътрешни полети, бяха отменени, в сравнение с 690 на Бъдни вечер, според текущо изчисление на уебсайта за проследяване на полети FlightAware.com. Близо 2000 полета са забавени.

Очакват се още стотици отменени полети в неделя.

Коледните празници обикновено са пиково време за пътувания, но бързото разпространение на варианта Омикрон доведе до рязко увеличаване на инфекциите с COVID-19, принуждавайки авиокомпаниите да отменят полети, тъй като пилотите и екипажът трябва да бъдат поставени под карантина.

United Airlines отмени 230 полета, докато American Airlines отмени 90 полета, заявиха представители на компаниите в отделни изявления.

"Скокът на случаите на Омикрон в цялата страна тази седмица има пряко въздействие върху нашите полетни екипажи и хората, които управляват нашата операция", каза говорителят на United Мади Кинг. Тя каза, че анулиранията съставляват малка част от 4000-те среднодневни полета през празничния сезон.

"Работим усилено, за да резервираме възможно най-много хора и да ги накараме да тръгнат за празниците", каза тя.

Зимното време и Омикрон принудиха Delta Air Lines да отмени 344 полета в събота, от около 3000 редовни полета, "след като бахя изчерпани всички възможности и ресурси за предотвратяване на тези отмяна", каза говорител на компанията, добавяйки, че въздействието вероятно ще продължи и в неделя.

" Delta Air Linesочаква повече от 300 от полетите й да бъдат отменени в неделя, 26 декември", каза говорителят. "Хората на  Delta Air Lines работят заедно денонощно, за да пренасочват и заменят самолетите и екипажите, за да отведат клиентите там, където трябва да бъдат възможно най-бързо и безопасно."

СЗО: Ситуацията с Омикрон бързо се влошава

СЗО: Ситуацията с Омикрон бързо се влошава

Броят на заразените се удвоява на всеки два-три дни...

В световен мащаб данните на FlightAware показват, че малко над 2700 полета са отменени в събота и други 7049 са забавени към 17:30 EST.

Сред най-засегнатите летища в САЩ бяха Hartsfield-Jackson International в Атланта, Newark Liberty International в Ню Джърси, Los Angeles International и JFK International в Ню Йорк. Шест от 10-те глобални летища, които са най-засегнати от отмяната са китайски.

Не всички авиокомпании бяха засегнати еднакво. Говорител на Southwest Airlines каза, че няма проблеми с полетите на превозвача в събота.

Вариантът Омикрон, открит за първи път през ноември, сега представлява почти три четвърти от случаите в САЩ и цели 90 процента в някои области, като Източното крайбрежие.

Средният брой на нови случаи на коронавирус в САЩ се е увеличил с 45 процента до 179 000 на ден през последната седмица, според данни на "Ройтерс".

Докато последните изследвания показват, че Омикрон причинява по-леко заболяване и по-нисък процент на хоспитализации в сравнение с предишните варианти на COVID-19, здравните служители са предпазливи относно перспективите.

Служители на САЩ заявиха, че хората, които са напълно ваксинирани, трябва да се чувстват комфортно при пътуване за почивка.

САЩ въвеждат по-кратки срокове за карантината на здравните работници

САЩ въвеждат по-кратки срокове за карантината на здравните работници

Заради опасения за недостиг на персонала в болниците