Притеснени, че новата вълна на коронавируса може да залее болниците, властите в САЩ разхлабиха правилата, според които здравните работници трябва да останат в карантина в продължение на 10 дни, ако тестът им за Covid-19 е положителен. Това предаде Асошиейтед Прес.

Сега на служителите ще бъде позволено да се върнат на работа след седем дни, ако тестът е отрицателен и нямат симптоми. Според новите указания на Центровете за контрол и превенция на заболяванията времето за изолация може да бъде намалено дори до пет дни или по-малко, ако има сериозен недостиг на персонал.

"Тъй като здравната общност се подготвя за очакваното нарастване на броя на пациентите с варианта Омикрон, актуализирахме препоръките си да отразяват това, което знаем за инфекцията", коментира директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски.

"Нашата цел е да осигурим безопасността на медицинския персонал и пациентите, както и да предотвратим ненужното натоварване на здравните заведения", добави тя.

Според правилата в САЩ за изчисляване на 10-дневния период на изолация, първият ден трябва да бъде първият пълен ден след появата на симптоми или след положителен тест. Ако лицето развие симптоми известно време след положителния тест за коронавирус, карантинният период трябва да започне на ново.

Байдън: Омикрон достигна и до Белия дом

Байдън: Омикрон достигна и до Белия дом

Пандемията в САЩ