Австралийското правителство търси начини да отвори отново затворените фирми веднага след юли, тъй като успехът му в борбата с епидемията от коронавирус позволява да се съсредоточи върху опитите си да възстанови милион работни места, изгубени от средата на март.

Около 4 милиарда долара на седмица са стрували строгите мерки на бизнеса. Стана ясно, че 1 милион австралийци са изгубили работата си от средата на март до средата на април.

Близо 1/3 от австралийците (31%) твърдят, че финансовото им състояние се е влошило в резултат на мерките в борбата с Covid-19.

Ще има три етапа за облекчаване на ограниченията на социалното дистанциране за засегнатите отрасли, като се очаква кафенетата, ресторантите и търговията да са сред първите, които имат разрешение да се отворят отново.

Всяки щат ще се движи със собствено темпо към общата цел.

Коронавирусът остави 1 млн. австралийци без работа

Коронавирусът остави 1 млн. австралийци без работа

Близо 1/3 от австралийците (31%) твърдят, че финансовото им състояние се е влошило в резултат на мерките в борбата с Covid-19

Щатът Куинсланд не съобщава за нови случаи на Covid-19, докато Нов Южен Уелс има девет нови случая, Тамания два, а Виктория - 17.

В Австралия има по-малко от 7000 потвърдени случаи на коронавирус и има по-малко от 1000 активни случая. Деветдесет и шест души са загинали.

Възобновяването на бизнеса може също да съвпадне с отварянето на границите между Австралия и Нова Зеландия.

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн във вторник се присъедини към заседанието на австралийския национален кабинет, за да обсъди потенциалното съвместно отваряне, но и двете правителства заявиха, че ще отнеме известно време.