Австралийският министър на отбраната Питър Дътън спомена, че кораб на китайско разузнаване е бил проследен край бреговете на Западна Австралия. Той нарече това "акт на агресия" от страна Пекин, съобщава Агенция Ройтерс.

Австралия проследи шпионския кораб през предходната седмица, тъй като той е плавал преди военноморската комуникационна станция Harold E Holt в Ексмут, която се използва от австралийски, американски и съюзнически подводници.

"Мисля, че това е акт на агресия. Мисля, че особено, защото е стигнал толкова далеч на юг", спомена Дътън на информационна конвенция.

"Той е бил в непосредствена близост до военни и разузнавателни съоръжения на западния бряг на Австралия.

Австралия отива на общонационални избори на 21 май и твърденията за националния риск за безопасността, породен от Китай, са сериозна тема на маркетинговата кампания. научете допълнително

Дътън постави под въпрос "странното време" на присъствието на кораба предвид предизборната маркетингова кампания.

Корабите на китайските военноморски сили бяха проследени от северните и японските брегове на Австралия няколко пъти напоследък.

Дътън спомена, че Австралия се е погрижила да накара широката общественост да осъзнае присъствието на кораби на китайските военноморски сили.

Посолството на Китай в Австралия не направи коментар.

През февруари Пекин и Канбера се обвиниха взаимно за инцидент, където австралийски морски патрулен самолет засече лазер, насочен към него от кораб на ВМС на Народната освободителна армия.

Австралия иска пълно разследване на инцидента с лазер от китайски кораб

Австралия иска пълно разследване на инцидента с лазер от китайски кораб

Канбера е възмутена от "опасното и безразсъдно действие" на Пекин