Властите в Австралия потвърдиха, че Големият бариерен риф е опустошен от ново масово избелване, съобщава Би Би Си.

Това е четвъртият случай за последните шест години, когато са открити толкова тежки щети, причинени от топлите температури на морето.

До 2016 година са регистрирани само два случая на избелване на рифа.

Учените казват, че са необходими спешни действия срещу изменението на климата, за да оцелее най-голямата рифова система в света.

Има особени опасения, че това избелване се е случило през същата година като метеорологичния феномен Ла Ниня. Обикновено в Австралия Ла Ниня носи по-ниски температури. Учените се притесняват какви щети може да нанесе следващия такъв феномен.

Декларацията бе направена от Администрацията на морския парк Големия бариерен риф, която извършва въздушни проучвания. Наскоро той предупреди, че температурите на водата в части от рифа са били до 4 градуса над средните за март.

Разпростиращ се на 2300 км по североизточното крайбрежие на Австралия, Големият бариерен риф е една от най-биоразнообразните екосистеми в света.

Премиерът на Австралия обеща още 700 млн. долара за Големия бариерен риф

Премиерът на Австралия обеща още 700 млн. долара за Големия бариерен риф

Заявката идва само няколко месеца преди изборите в страната

Избелването настъпва, когато коралите при недостатъчен стрес изхвърлят водораслите, живеещи в тях, които им придават цвят и живот. Те могат да се възстановят, но само ако условията го позволяват.

Метеорологичните модели през следващите няколко седмици продължават да остават критични при определянето на общата степен и тежестта на избелването на коралите в морския парк, споделиха от властите.

Миналата година Австралия противоречиво лобираше да изключи рифа от списъка на ЮНЕСКО със световно наследство, които са "застрашени".

Наскоро правителството обеща пари за мерки за защита на рифовете, но критиците казаха, че те не се справят с доминиращата заплаха от изменението на климата.

Двама учени от ООН в момента са в Куинсланд на мисия по наблюдение на рифовете.

Австралийската фондация за опазване заяви, че е "наистина сърцераздирателно" да бъде потвърдено друго масово избелване.

Първото масово избелване е наблюдавано през 1998 г. То е наблюдавано отново през 2002, 2016, 2017 и 2020 г.

Големият бариерен риф се възстановява от избелване на коралите

Големият бариерен риф се възстановява от избелване на коралите

Рифът премина през проблеми, но все още може да реагира - и това ни дава надежда