Австралия принуждава американските технически гиганти Facebook Inc (FB.O) и Alphabet Inc's (GOOGL.O) Google да плащат на австралийските медии за новинарско съдържание в забележителен ход за защита на независимата журналистика, която ще бъде наблюдавана по целия свят, предаде "Ройтерс".

Австралия ще стане първата държава, която изисква Facebook и Google да плащат за новинарско съдържание, предоставяно от медийни компании по система в роялти, която ще стане закон тази година, заяви касиерът Джош Фриденберг.

"Става дума за честно пътуване за австралийски медийни бизнеси. Става въпрос за осигуряване на засилена конкуренция, повишена защита на потребителите и устойчив медиен пейзаж ", каза Фриденберг пред репортери в Мелбърн.

Този ход идва, когато техническите гиганти отказват призивите по целия свят за по-голямо регулиране и ден след като Google и Facebook предприемат побой за предполагаема злоупотреба с пазарна власт от американските депутати в изслушване в Конгреса.

След проучване на състоянието на медийния пазар и силата на американските платформи, австралийското правителство в края на миналата година каза на Facebook и Google да договарят доброволна сделка с медийни компании за използване на тяхното съдържание.

Тези разговори не стигнаха до никъде и сега Канбера казва, че ако споразумение не може да бъде постигнато чрез арбитраж в рамките на 45 дни, австралийският орган за комуникации и медии ще определи законово обвързващи условия от името на правителството.

Google заяви, че регламентът игнорира "милиарди кликвания", които изпраща на австралийските издатели на новини всяка година.

"Той изпраща тревожно съобщение до бизнеса и инвеститорите, че австралийското правителство ще се намеси, вместо да остави пазара да работи", казва в изявление Мел Силва, управляващ директор на Google Австралия и Нова Зеландия.

"Това не прави нищо, за да реши основните предизвикателства за създаването на бизнес модел, подходящ за ерата на цифровите технологии."

Facebook не отговори веднага на искане за коментар.