Третата австралийска ваксина срещу COVID-19 ще се разпространява в цялата страна от средата на следващия месец, като окончателните одобрения са възможни в рамките на две седмици. Очакват се един милион дози около средата на септември и три милиона дози през октомври, ноември и декември

Понастоящем ваксината Moderna се разглежда от властите, а здравният министър Грег Хънт заяви, че очаква скоро тя да бъде одобрена.

Австралия е купила 25 милиона дози от ваксината, като 10 милиона ще бъдат използвани за първични ваксинации тази година, а 15 милиона ще бъдат използвани като бустерни инжекции. Това е иРНК ваксина, подобна на тази, която сега се предлага от Pfizer. Подобно на нея, тя също се очаква да бъде приложена на деца над 12 години по-късно тази година, въпреки че това ще трябва да бъде одобрено отделно.

Припомняме, че Австралия регистрира през изминалото денонощие рекорден брой новозаразени с коронавируса през тази година, като най-населените щати на страната - Нов Южен Уелс, Виктория и Куинсланд, регистрираха общо 361 инфектирани със силно заразния вариант "Делта" на коронавируса.

Властта в Австралия плаши с удължаване на локдауна заради "безразсъдните" протести

Властта в Австралия плаши с удължаване на локдауна заради "безразсъдните" протести

"Нека бъда ясен - няма алтернатива на локдауна в Нов Южен Уелс"

С около 15 млн. души население в трите щата или 60% от населението на Австралия, подложени на строг локдаун, страната също така регистрира петима починали от/с COVID-19, една от най-високите бройки тази година.

С малко над 36 000 заразени с COVID-19, от които 937 починали, Австралия избегна големият брой заразени в други развити страни, но данните за ваксинацията ѝ са сред най-ниските, като само 20% от хората на възраст над 16 години са напълно ваксинирани.