Австралия регистрира през изминалото денонощие рекорден брой новозаразени с коронавируса през тази година, като най-населените щати на страната - Нов Южен Уелс, Виктория и Куинсланд, регистрираха общо 361 инфектирани със силно заразния вариант "Делта" на коронавируса, информира "Ройтерс".

С около 15 млн. души население в трите щата или 60% от населението на Австралия, подложени на строг локдаун, страната също така регистрира петима починали от/с COVID-19, една от най-високите бройки тази година.

Австралия пуска армията да налага карантина в Сидни

Австралия пуска армията да налага карантина в Сидни

Войници и полиция блокират части от столицата заради 239 случая на COVID-19 за 24 часа

Нов Южен Уелс регистрира най-тежкия си ден по време на пандемията, отчитайки 319 местно новозаразени с коронавируса, като Сидни и съседни регионални центрове, обхващащи 200 км брегова ивица, са в локдаун вече шест седмици.

Има 345 души, приети в болница в Нов Южен Уелс, като 56 са в интензивно лечение и 23 са на командно дишане.

Властите на Нов Южен Уелс, които не бяха склонни да затварят Сидни, заявиха, че липсата на спазване на правилата била проблем.

Властта в Австралия плаши с удължаване на локдауна заради "безразсъдните" протести

Властта в Австралия плаши с удължаване на локдауна заради "безразсъдните" протести

"Нека бъда ясен - няма алтернатива на локдауна в Нов Южен Уелс"

"Това, което се случва в момента, е, че някои хора не се съобразяват", изтъкна здравният министър на щата Брад Хазард и настоя: "Просто останете вкъщи - това е рецептата. Останете вкъщи и се ваксинирайте."

Съседният щат Виктория отбеляза най-високия дневен скок на заразените тази година, с 29 новозаразени, докато щатът остава под седемдневен локдаун, наложен по-рано тази седмица, който е шести за щата от началото на пандемията.

Премиерът на Виктория Дан Андрюс призова хората да спазват правилата, които позволяват на жителите да напускат дома си само за необходима работа, пазаруване, лечение, ваксинация или два часа тренировки на открито.

Премиерът на Австралия се извини за бавната COVID ваксинация

Премиерът на Австралия се извини за бавната COVID ваксинация

Страната отчете най-големия ръст на новозаразени от 16 месеца насам

"Този Делта вариант се разпространява толкова бързо", каза Андрюс и подчерта: "Нямаме достатъчно ваксинирани хора, ще завършим с по-млади хора в болницата, иначе здрави и във форма хора. Системата ни ще бъде опустошена, ако не поставим това под контрол."

Куинсланд регистрира 13 новозаразени, като всички без един са изолирани, докато са заразни, което носи надежди, че осемдневният локдаун в части от щата ще бъде отменен, както е планирано, в неделя следобед.

С малко над 36 000 заразени с COVID-19, от които 937 починали, Австралия избегна големият брой заразени в други развити страни, но данните за ваксинацията ѝ са сред най-ниските, като само 20% от хората на възраст над 16 години са напълно ваксинирани.

Австралийците, живеещи в чужбина, може и да не успеят да излязат от Австралия, ако се върнат

Австралийците, живеещи в чужбина, може и да не успеят да излязат от Австралия, ако се върнат

Австралия няма да отвори отново граници, докато поне 80% от населението не се ваксинира срещу Covid