Австралийците, живеещи в чужбина, биха могли да бъдат хванати в капан в Австралия, ако се върнат, след като правителството на страната затегна граничните правила без предизвестие, съобщава БиБиСи.

От март миналата година страната забрани на гражданите си да напускат страната като част от стратегията срещу Covid.

Това ограничение не се е прилагало преди за австралийци, които обикновено живеят в други страни, но сега те ще трябва да кандидатстват за освобождаване за изходящи пътувания - в съответствие с правилата за други австралийци.

Строгите гранични правила на Австралия бяха противоречиви. Критиците казват, че тази промяна - в сила от 11 август - ще "накаже допълнително семействата и ще възпре гражданите да се върнат".

Австралия пуска армията да налага карантина в Сидни

Австралия пуска армията да налага карантина в Сидни

Войници и полиция блокират части от столицата заради 239 случая на COVID-19 за 24 часа

Правителството заяви, че мярката има за цел да намали риска от навлизане в страната на случаи на Covid, тъй като се бори с най-тежките огнища от една година.

Австралия вече има седмичен лимит за входящи пътници и забранява влизането на чужденци, освен ако те не представят някакво изключение.  Австралийската политика е една от най-строгите в световен мащаб.

Миналия месец бе намален наполовина броя на разрешените пристигания поради огнища на вариант Делта. Много австралийци изразиха възмущение от последния ход, определят от някои като варварски.

Александра Фелан, която живее в САЩ, написа в Туитър, че се "събужда с новини, че на практика съм изгонена от страната си".

Въпреки че политиката на затворени граници се подкрепя широко в Австралия, много от австралийците все пак критикуват въздействието върху гражданите.

Удължават блокадата на Бризбейн поради скок в заболеваемостта

Удължават блокадата на Бризбейн поради скок в заболеваемостта

Мерките трябваше да приключат във вторник

БиБиСи разбра за случаи през последната година, когато австралийците не са били в състояние да напуснат, за да се грижат за болни или умиращи близки или да вземат децата си от роднини.

Правни експерти поставят под въпрос дали правилата на Австралия нарушават конституционните права, като ефективно възпрепятстват някои граждани да могат да се върнат.

Правителството заяви, че Австралия няма да отвори отново, докато поне 80% от нейното население бъде ваксинирано, което вероятно ще стане някъде през следващата година. Текущата сума е 19%.

Повече от половината от 26-те милиона души в Австралия в момента са блокирани поради избухването на Делта в Сидни, Мелбърн и Бризбейн.

В петък щатът Нов Южен Уелс съобщи за 291 нови случая, най-високият дневен брой в пандемията досега.

Сидни с нови COVID рекорди, въпреки блокадите

Сидни с нови COVID рекорди, въпреки блокадите

Властите искат повече ваксинирани