Австралийският Сидни съобщи за най-тежкия си ден от пандемията COVID-19 в четвъртък с регистрираните петима починали и рекорден ръст на локални случаи на заразяване, докато блокадата, наложена в щата се бори да задържа силно заразния Делта щам на коронавируса, предаде "Ройтерс".

Четирима от петимата починали са били неваксинирани, докато един е имал поне една поставена доза, заявиха здравните власти на щата Нов Южен Уелс, като помолиха жителите да се ваксинират да го направят възможно най-рано.

Това заяви главният здравен директор на Нов Южен Уелс Кери Чант пред репортери в Сидни, столицата на щата и най-големият град в Австралия.

Австралия избягва строги блокади чрез засилване на ваксинацията

Австралия избягва строги блокади чрез засилване на ваксинацията

Неваксинираните ще се третират различно от ваксинираните

Властите също така обявиха едноседмично блокиране от четвъртък вечерта в регион на север от Сидни, където се намира вторият по големина град на щата Нюкасъл.

20% от населението на Австралия над 16-годишна възраст е напълно ваксинирано.

Премиерът от Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян обвърза ваксинацията с облекчаване на ограниченията за блокиране на 28 август, като постави цел от 6 милиона дози до края на месеца. Около 4 милиона дози са поставени досега.