Правителството на Австралия планира да постави нови цели за ваксинация, които да позволят на страната да реагира на бъдещи огнища на коронавирус без да въвежда мерки за блокиране, предаде "Блумбърг". След като Австралия премине към втори етап от програмата си за ваксинация, блокиране ще има само при екстремни обстоятелства, според премиера Скот Морисън. 

"Ще определим тези цели през следващите седмици въз основа на възможно най-добрите медицински, научни и икономически доказателства", каза Морисън в събота. Данните за сериозни заболявания, хоспитализация и смъртни случаи ще ръководят вземането на решения, а не броят на случаите. Неваксинираните хора могат да бъдат обект на по-различни мерки от тези, които са получили ваксината си, каза той.

COVID-19: Мелбърн удължава локдауна, Австралия се проваля в спирането на заразата

COVID-19: Мелбърн удължава локдауна, Австралия се проваля в спирането на заразата

Около 12 млн. души са затворени в Мелбърн и Сидни

Милиони австралийци, включително в най-големите градове на страната Сидни и Мелбърн, в момента са под мерки за блокиране, тъй като страната се бори със силно заразния Делта вариант бавната програма за ваксиниране, за която Морисън вече се извини.

Австралия е ваксинирала 21 процента от населението си, поставя под 150 000 ваксини на ден - значително по-малко в сравнение с другите развити страни. Новозаразените са около 2000 от началото на огнището в средата на юни.

Австралия беше давана като пример за страна, овладяла пандемията през 2020 г. Тази година обаче тя се бори - засега безуспешно, да забави разпространението на силно заразния делта вариант. Към момента над половината от 25-милионното й население е под едноседмична блокада.

Локдаун за над 10 млн. души в Австралия заради коронавируса

Локдаун за над 10 млн. души в Австралия заради коронавируса

През последното денонощие са регистрирани 23 заразени в Австралия