Повече от половината от 25-милионното население на Австралия е под тежка блокада на COVID-19 от сряда, след като силно заразният вариант на коронавируса Делта се разпространи в три от големите градове на страната.

С присъединяването на щата Южна Австралия към цяла Виктория и Сидни в заключение във вторник, строги заповеди за престой в дома са в сила за големи части на страната, тъй като официалните власти бързат да спрат най-лошото огнище на коронавирус за годината.

Сидни, най-големият град в Австралия, е в четвъртата седмица на петседмично блокиране, докато Виктория и столицата ѝ Мелбърн удължиха ограниченията до началото на следващата седмица. Южна Австралия обяви едноседмични твърди мерки във вторник, когато случаите се разпространиха в столицата Аделаида. В сряда Виктория отчете най-големия дневен ръст на местно придобити случаи на COVID-19 от повече от седмица. Бяха открити 22 местни случая (спрямо девет ден по-рано), като общият им брой при последното огнище беше над 100. Всички нови случаи са свързани с настоящото огнище. 

Австралия със скок на заразени с коронавирус

Австралия със скок на заразени с коронавирус

Сидни е в двуседмична блокада и е рано да се каже кога ще паднат блокадите

Австралия се е справила много по-добре от много други развити икономики, като поддържа броя на COVID-19 относително нисък, с малко над 32 100 заразени и 915 починали.

Премиерът Скот Морисън бе подложен на критики за бавната ваксинация, за което той от своя страна обвини промяната на медицинските насоки за дозите на AstraZeneca и ограниченията на доставките за ваксините на Pfizer. Морисън каза, че въпреки всичко Австралия все пак ще трябва да претърпи блокади. "Разбирам, че има голямо разочарование, но с този последен вариант всяка държава в света се бори", каза Морисън пред местно радио в сряда.

Локдаун за над 10 млн. души в Австралия заради коронавируса

Локдаун за над 10 млн. души в Австралия заради коронавируса

През последното денонощие са регистрирани 23 заразени в Австралия