Повече от 10 млн. австралийци са в локдаун, след като заразените с коронавируса се увеличават в цялата страна, а Бризбън днес стана четвъртият голям град, издал заповеди за оставане вкъщи, информира "Франс прес".

Тридневният локдаун за Бризбън идва като допълнение към подобни мерки, наложени в Сидни, Пърт и Дарвин през последните дни.

"Това са трудни решения", отбеляза премиерът на щата Куинсланд Анастасия Палашчук, след като Австралия регистрира 23 заразени с коронавируса за 24 часа. Тя допълни: "Имаме затваряния в големите градове, защото пристигащите от чужбина носят вируса тук."

Австралия пак затяга мерките заради варианта Делта

Австралия пак затяга мерките заради варианта Делта

Опасност от бум на пандемията

Австралия постигна голям успех в елиминирането на местното предаване чрез комбинация от затваряне на граници, задължителна хотелска карантина за пристигащи от чужбина и затваряния.

Но сега се бори с разпространението на силно заразния вариант "Делта", който се появи за първи път в Индия, докато общественият гняв нараства с бавните темпове на ваксинациите.

Смята се, че по-малко от пет процента от възрастните са получили и двете дози ваксина.

57-годишната жителка на Бризбън Никола Хънгърфорд заяви, че очаква затварянията да продължат да се случват, "докато правителството не обедини проклетите си действия" за ваксинирането.

"Това е измама и те са просто безотговорни. Това показва колко малко уважение имат към хората", настоя тя пред АФП.

Австралия е в разгара на есента и отчитат нов пик на коронавируса

Австралия е в разгара на есента и отчитат нов пик на коронавируса

Щатът Виктория има най-голям еднодневен ръст на случаите на COVID-19 от 7 месеца

Освен Бризбън, околните крайбрежни региони и малкият северен град Таунсвил също са в локдаун, след като неваксиниран болничен работник прекара до 10 дни, пътувайки из Куинсланд, докато е заразен.

Тази сутрин тамошно време жителите на Пърт влязоха в 4-дневен локдаун, след като местен клъстер нарасна до трима заразени.

Шуб Сингх, управител на Punjab Sweets & Curry House, подкрепи решението, въпреки че очакваше бизнесът му в Пърт да загуби около 50% от приходите по време на затварянето.

"Но мерките са необходими, за да се гарантира, че няма да се задържи с месеци, защото продължителен локдаун би бил пагубен", изтъкна той, като добави: "Макар че е зловещо да виждаш тези улици толкова тихи."

Най-голямото огнище е в Сидни, където 150 души са дали положителна проба за COVID-19 от средата на юни, като жителите на града са в двуседмичен локдаун.

Малък клъстер, свързан със златна мина в пустошта, изпрати Дарвин в локдаун, след като места за излагане бяха открити за първи път в северния град, който е дом на голямо коренно население, за което има опасения, че е по-уязвимо от COVID-19.

Австралия получава 25 млн. дози от Moderna

Австралия получава 25 млн. дози от Moderna

10 милиона трябва да бъдат получени тази година, а през следващата - 15 милиона дози

Съобщенията идват по време на училищните ваканции в големи части на страната и се очаква да предизвикат вълна от отменяния на пътувания, като незасегнатите щати предупреждават хората да не посещават засегнатите райони.

Нова Зеландия обяви днес, че частично ще отвори отново своя балон за пътуване с Австралия от 5 юли, но само със щати, които не са регистрирали заразени.

Под натиск заради реакцията на правителството му, министър-председателят Скот Морисън обяви, че ваксините ще станат задължителни за работници, грижещи се за възрастни хора и за работещи в карантинните хотели, докато ваксината на AstraZeneca ще бъде достъпна за хора на възраст под 60 години, които подпишат формуляр за освобождаване от отговорност.

Междувременно новоназначеният вицепремиер на Морисън Барнаби Джойс беше глобен с 200 австралийски долара (150 щатски долара), след като гражданин го е докладвал, че не носи маска.

Нова Зеландия и Австралия откриха коридор за пътуване без карантина

Нова Зеландия и Австралия откриха коридор за пътуване без карантина

За първи път от почти 400 дни пътници от двете държави могат да летят над Тасманово море

Във всички затворени райони хората обикновено са длъжни да останат вкъщи, с изключение на важна работа, тренировки, да купуват хранителни стоки или по медицински причини.

Маските са задължителни за обширни части на страната.

Австралия е регистрирала от началото на пандемията общо малко над 30 000 заразени и 910 починали при население от около 25 млн. души.